Tuesday, August 11, 2009

Dilema Pelajar Tahun Akhir

Sesekali trdetik gak dlm hati ni..org len dh ad pasangan msing2, ak ni dh thun akhir tp xde calon pn lg..klu dh grad n keje 6t mesti susah dh nk cri yg msih single..tp ak rasa bukan ak sorang je yg rsa cmni, rata2 pelajar thun akhir pengajian mmg trfikir psl bnda ni walaupun sdkit...

Kwn2 pn makin kerap ungkit psl bnda ni..cm risau sgt je..mklum la kwn2 ak rmai lg yg single... bla ungkit psl ni, byk plak la pendpt msing2.. ad yg kta xelok cri skrg, fokus pd stdy dlu.. & xkurang juga yg cdgkn cri skrg.. ak sndri pn pening, mn 1 nk ikut ni???

Rmai gak yg nasihatkn, kita dh thun akhir kna la ushar2 ckt, cri2 calon.. t dh grad @ keje, susah dh.. klu kita brkenan pn mgkin si dia dh ad yg punya.. jd skrg la msanya utk kita intai ckt2... tp bg ak, ak xnk fikir lg psl bnda ni..ak nk fokus pd pljran je dlu..ni pn ats nasihat 'dia' 2... tp bla fkir2 blik, ad btulnya gak kta2 dorang 2.. nk x nk kt kna fikir gak ckt2... ak xnk jd cm si Monkey D Luffy 2.. yg nmpk cm tgh cri calon bini smpai skrg xjumpa2 lg...hehe

Memang la Allah dh tetapkan jodoh msing2.. tp jodoh bukan dtg brgolek dpn mata, kt kna usaha gak utk mndptknnya... dan bukan juga hanya berserah pd takdir tnpa sbrg usaha.. jd, ak fikir, btul gak cdgan cri calon skrg 2.. tp xde la serius sgt smpaikn trabai pelajaran.. cma try jela cri n matchkan dgn cri2 yg kt nk..

Namun persoalannya, apa kt nk wt klu dh jumpa calon yg sesuai & menepati cri2 yg kta nk?? perlu ke kta tggu grad dlu bru gtau kt si dia perasaan kt trhdp dia 2?? hmm, konfius lg.. klu xnk gtau kan, 6t tgu grad stahun lg bru nk gtau dia, tup2 dia dh ad org len msa 2..haru di buatnya... klu nk gtau skrg plak, klu dia trima kita seadanya xpe, klu dia tolak lg haru...trus frust menunggeng..pelajaran pn ntah ke mana...

Persoalan ni la yg ak fikir sjk 2mggu ni, wht should i do??? bkn xde org yg nk approach ak, cma ak je sdg menanti seseorang... mslh lg, penantian yg xpasti.. 2la yg aku kta dilema... nk tggu dia, smpai bla harus tggu?? nk trima org len, hati ak dh 'dia' curi, xde org len dh dlm hati ak, hanya dia... so, apa yg ak perlu lakukan lg?? bukan istilah 'couple' yg kudambakan, coz ak xnk bina hubungan yg dicemari dosa & noda, ckuplah kepastian dan sdikit harapan utk disandarkan agar ak tetap menuggu dia..

18 comments :

::SizuKa:: said...

fuhh...salam~

hehe...dilema yea?? erm..no suggestion here..sizuka pun tak pasti pe yg cik yana perlu buat skrg..klu sizuka, mungkin sizuka akan beranikan diri untuk bertanya kpd dia. Just nak make sure. Tapi takut juga. sebab susah nak percaya cakap kaum Adam ni. erm..jalan terbaik berdoalah..itu yang terbaik..if dia ya didamba itu adalah terbaik untuk kita, maka doalah supaya Allah tetapkan hati dia untuk kita dan sebaliknya. Jika tak, mintalah Allah jauhkan dia daripada kita dan kita tidak kecewa malah Allah gantikan dengan yang lebih baik. dan berdoalah supaya harapan yang kita impikan bersama dia akan mmberi kebaikan kpd kita. bukan melalaikan dan mengalpakan..wallahualam~

ini pendapat sizuka sahaja..~

Monkey D Luffy said...

hahaha

aku jugak yg kena

YaNNa'87 said...

sizuka~ thanx sizuka ats nasihat yg dbrikan...

monkey d luffy~ erm,sory tetiba terkena..huhu

ainulmardhiah said...

sayer sgt setuju dgn pndapat sizuka!

Anonymous said...

macam mane nak ade org minat..tgok muka kau pun dah macam kalkulus, statistik..muka study je..xda pun muka bowling ke, shoping mall ke..xsedar ke??muka pun seriyes jer..babeng..buang la kalau brani...aku taw kau xaprove..hahaha..esok aku bkak lagi..kalau xbrani approve..mmg dasar pengecut wa cakap lu...poyo gilor...

YaNNa'87 said...

bleh anonymous ckp ak cm2??? org yg xbpe rapat ngn ak mmg la pk ak ni seyes, sombong, muka stdy... tp sume 2 50% je kebenarannya... tp ak akui la, mmg ak xsuka lyn org yg xdikenali....

n lg 1, bkn xde org minat aku tau.. ak je yg wt2 jual mhl ckt..hehe

Anonymous said...

sye rase la kan..better kamu ckp je kamu ade feeling kat die..tanye die, die ade perasaan yg same tak ngan kamu..then,kalu die dah ade org laen, or..die tade komitmen lg tym tu..or die nak kukuhkan dulu kewangan or whatever la kan, kamu kena terima dan anggap ini satu risiko yg perlu kamu lalui. Jgn takut untuk menyatakan sesuatu if, menda tu leyh wat aty kita tak tenang. Kita dah dewasa untuk hidup, dan kita perlu kuat if, mende yg kita harapkan tak dapat. Saya paham perasaan kamu, coz saye pun mcm kamu gak..pai satu tahap tu, saye xleh tdo..saye ckp kat die..tapi..tulah..die bukan jodoh saye untuk kali ini..

maybe die bukan untuk kamu for dis tym..tapi..percayalah..jodoh takkan kemana..

biarkan masa yg menentukan. Kita masih muda dan jgn fikir sgt sal mende2 ni..mntau, dalam diam, ade org yg lebih better dari die, tapi kite tutupkan aty untuk org yg kite harapkan, tapi dah tertulis, bukan jodoh kite..

sye tau, susa coz kite dah syg glew org tu, tapi..fikirkan dulu..respect diri kite dan kite berhak untuk berbahagia. jgn sedih2untuk org yg tak pasti..

once again, juz ckp ape yg kamu nak ckp ngan die, insyA...aty kamu akan terlepas satu beban. Soal die time ke tak..or die ade org laen, tu risiko yg perlu kite tanggung bile kite syg org..

mende2 yg kecewa..or heartbroken ni..akan hilang dengan masa..sabar n yakin takdir yg Allah jadikan untuk kite..n redha dengan perjalanan hidup yg Allah tuliskan untuk kite..

oK..gud luck~
(panjang glew lak opinion sye ni..hehehe)

YaNNa'87 said...

hmm, ano. 2 org yg sma ke ngn yg komen b4 ni??

anyhow, thanx a lot 4 da advice.. i think dis is suitable tym 2 solat istikharah... smoga Allah tabahkan hatiku utk mnerima ap jua kenyataan...

Anonymous said...

kami orang yang lain..kalau kau tahu siapa aku sebenarnya..mesti kau xsangka..kau memanglah xdapat kenal diri sendir..orang di sekitar kita yang nampak..kenal la dunia luar sikit..nanti aku tanye dekat mana pizza hut kt kajang..tahu ke dimana??aku jawabkan..mestilah xtahu..hahaha..sebab jawapan dia xda dalam buku..kene xplore sendiri..

YaNNa'87 said...

adoi..mcm la ko knl sgt ngn ak ni... tp nk gak ak tau sape ko ni yg sbnrnya... klu ko bukan pengecut(bls balik), tonjolkan dri 2, introduce urself... ko tnya ak pizza hut wtpe?? bkn penting pn utk ak tau ktne pizza hut kt kajang 2....

Anonymous said...

hahaha.kau tengok la sendiri..kau hanya bergantung pada buku..yang tu aku cakap kau muka study je..kenal la dunia luar sikit..aku baru tanye pizza hut dekat mana..nanti kalau aku tanye banyak-banyak tempat di area bangi..lagi xtahu lagi malus..sedarlah..

YaNNa'87 said...

oo...ko ingt ak ni antisosial sgt ke?? ak prnh la round2 stkt bangi, kajang 2...lgpn ak jrg outing bukan sbb ak ni kaki stdy sgt, tp bz ngn program prsatuan... hampir tiap2 mgu ad program, so bla msa ak nk kuar?? klu free jrg2 pn, tym 2 la nk rehatkan bdn, kodo tido.. lepak ngn kwn2..ngerti??

hmm, ni dh kuar topik ni....

Anonymous said...

hmm..sbr2..blog bkn medan tuk melepaskan amarah or dendam kat org..n bukn jugak tpt tuk mencaci maki mcm y anonym pengecut tu..(opss..)..to yanna87: hmm xsume org brani luahkan prasaan camni dlm blog.huhu thniah2..erm back to ur entry senanye zmn skunk ni kite kne lbh brani n perlu bersikap terbuka tmbh lak bnd ni melibatkan ati n perasaan..klw cik yana dh lme knl ngan smbody tu n minat kat sidia,try cik yana msj or y lbh better lg ckp face to face..erm mksd sy mulakan dgn ayat sinis cth cmni "kalw sy ske awk cne yek?"..respon prtama mngkin org lelaki ni anggap bnd tu just a joke tp cik yana kne try tny di soln y sme kali kdua dgn nada y ermm myb more serious..n dari situ sidia akn brfikir balek ngan kata2 cik yana..dari situ cik yana leh tau sidia tu ad perasaan y sme ngan cik yana or x..sy bckp ni bkn sbb sy memandai tp brdsarkn pnglman n sy lelaki.kdg2 laki ni pn pemalu gak nk luahkn perasaan..x salah kalw cik yana mencuba demi tuk kebahagiaan...

(JAWEGEO)--->B.B.B

YaNNa'87 said...

huhu...xmrh pn...debat, utk prthnkn dri je..hehe..

hmm, ni jawe bdk geologi yg g gng stong 2 ek? thanx 4 suggestion..mmg bagus cdgn 2, tp sy rsa sy xckup kuat utk menerima kenyataan klu sy ditolak...sy xtau ap yg akn sy wt klu bnda 2 btul2 trjd..

Anonymous said...

Assalamualaikum

emm..awk dalam delima eh? hehe..biasalah tu. Benda2 yang melibatkan hati dan perasaan ni..susah..dan saya mengikuti juga penulisan blog awk ni..dan i think..i guess la kan..i know the person yang awk maksudkan..he's the perfect guy...i guess..if im not mistaken la..memang susah, dan sedih kalau kita dikecewakan dan tak dapat apa yang kita inginkan, tapi, juz percaya bahawa, itu semua takdir kita, awk perlu kuat dan tabah. Tanya dak lelaki tu, baru awk tahu, sapa awk dalam hati dia. Bila awk dah tahu kedudukan awk, awk tak yah susah2 hati lagi. Kalau dia sama rasa dengan awk, alhamdulillah, dan kalau tidak, face it! dan doakan kebahagiaan dia. Amat rugi dan membuang masa, kalau kita menginginkan sesuatu yang bukan milik kita...kita diamkan sahaja..coz takut perasaan kita terhadap dia ditidakkan..Plz..don't do that way..awk faham kan maksud saya? papun, solat istikharah banyak2. Awk kena berani dan kena tahu risiko yang awk akan tanggung nanti. Kalau bukan sekarang, bila lagi awk nak beranikan diri? Nak tanya dia sekarang atau masa akan datang, tade beza..awk akan ckp benda yang sama,dan awk akan alami risiko dan jawapan yang sama, lagi lama, lagi haru birulah hati awk tanggung perasaan ni...jadi berani n kuatkan diri, ok? Good Luck. Saya doakan awk dan lelaki tu akan bersama dan bahagia..hehehe. Papun jawapan dia nanti, awk terimalah. Ada hikmah kalau dia bukan untuk awk..maybe, Allah ada someone yang lebih special untuk awk, 1 day nanti..cinta, tak semestinya memiliki...perlu pengorbanan.

^_^

Chaiyok2..

YaNNa'87 said...

thanx 2 all yg sudi nasihatkn insan yg lemah ini... n bg yg kutuk ak 2 ak brbyk time kasih gak coz ak anggap 2 cermin yg mn ak bleh tau kekurgn ak.. insyaAllah ak akn prbtulkn ap yg xbtul...n ak gak xkn sewenang2nya brubah klu ak rsa apa yg ak wt adlh btul...

ak sgt brsyukur dikurniakan teman2 n kenalan (walaupun knl di alam maya)yg bgitu prihatin ngn ak.. xsangka rmai gak yg menyokong n mmberikan ak smngt. ad gak sorang hamba Allah yg menyedarkn ak, cukup menginsafkan....dia brjya mmbawa ak ke jln yg sptutnya ak lakukan..dan alhamdulillah, ak rsa Allah dh tunjukkn jln dan hmpir kpd kputusan sbnr..smoga ap jua kptusan ak sntiasa diredhai Allah...

lumut said...

aku suke komen sume komen atr awk ngan anonymous neh.
tibe2 rasa dapat kata2 semangat secara tidak langsung.

anonymous,
thanx.
aku sgt menghargai nasihat kau pasal jodoh ni.
walaupun nasehat ni bukan tujukan kat aku.
tapi aku memang sgt down kerana seorang lelaki.

terima kasih penulis dan anonymous.
aku dapat something dari penulisan blog ini.

semoga kita jumpa lelaki yang selayaknya..amin..
=)

study2 jugak,
bergaul juga penting.
kita muda sekali.=)

YaNNa'87 said...

atas dasar sharing is caring, aku post balik entry ni.. bukan utk cri kontroversi, tp sekadar utk renungan bg sesaper yg dilema perasaan cm ak ni.. hehe.. semoga cdgn n komen psl entry brguna utk semua pembaca...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin