Monday, May 16, 2011

Hiking Broga Hill

Date : 27th March 2011
Location : Broga Hill, Semenyih
Time : 4.00 am - 9.00 am

Akhirnya tercapai jugak hasrat aku untuk mendaki bukit Broga nih..dah lama aku berimpian nak ke puncak bukit ni sebenarnya..seingat aku masa aku belajar memandu untuk amik lesen kete lagi iaitu pada tahun 2009...akademi memandu tempat aku amik lesen tuh betol2 mengadap bukit ni..tengok dari bawah pun memang cantik la...waktu pagi time tu berkabus je..memang cantik sangat....

Pengembaraan bermula seawal jam 4 pagi bersama dua orang housemate serta kawan2 kepada housemate aku tuh...tiba di kaki bukit Broga jam 5 pagi...then mula lah mendaki...normally, people deserve only 30-60 minutes to reach the top..but it's depend on weather and also hiker's level...kalu pendaki tegar cam aku ni 30minit je kot..haha..poyo jerk..

Disebabkan sorang daripada housemate aku tuh tak berapa lasak, so dia cepat pancit lah..seingat aku daki tak sampai 20minit kot dah pancit...so, terpaksa la tunggu dia recover dulu..takkan nak tinggal plak kan...pendakian kitaorang diteruskan tak lama lepas tu..tp stop lagi...then proceed lagi..camtu lah kiranya pengembaraan tu sehinggalah sampai di puncak pertama...my housemate yang pancit tu memang betol2 tak larat untuk meneruskan pendakian ke puncak yang seterusnya...so, terpaksa lah dia stay situ jer..manakala yang lain2 meneruskan pendakian....

Actually, Broga hill have 4 peaks..the last peak is the highest...Syukur alhamdulillah, I reached the highest peak exactly at 6.30am...the main purpose people hike this hill is to see the sunrise...tapi aku tak cukup bertuah untuk menyaksikan keindahan sunrise tu sebab cuaca tak mengizinkan...matahari tak nak keluar bila tengok aku kat situ..langit mendung dan gelap jer...sedih betol.. ni tak puas ati nih..lain kali kena pegi lagi...

Dah cukup bercerita..now, kita share gambar lah pulak...tapi gambar2 dari kamera aku nih takder lah berkualiti sangat..maklumlah bukan guna DSLR..huhu...

Welcome to Broga Hill....400m high jer...

Sunrise yang tak jadi....ok lah tu..nampak jugak sikit2....


ni betol2 menghayati keindahan la ni...=p

Awan jer banyak....tapi tetap cantik!

Posing jap..=p

Kreatif jugak orang yang snap gambar nih....

suka gambar nih..hehe...

senyum jela....

last posing sebelum meninggalkan puncak yang tertinggi....

pemandangan dari puncak tertinggi....

Ramai giler pendaki time weekend....

berkumpulnya semua pendaki....

Like Only One Girl In The World...=p


dah nak balik....curam giler...kalau hujan, memang best gelongsor nih...

cantik sangat....bukan model yang cantik, tapi tempat tu yang cantik...

Nak balik dah....=)

walaupun cuma lalang, tapi lalang ni lah yang buatkan bukit nampak cantik...

Kesimpulannya, pengembaraan mendaki bukit broga nih memang menarik lah...tak hairan lah Dr Syeikh Muszaffar pun buat video kawen dia kat sini...siap ada buaian lagi...dan aku rasa cam nak pergi skali lagi...tak puas hati la takdapat tengok matahari terbit...semoga ada peluang untuk berkunjung ke sini lagi lepas ni..insyaAllah...

Cuma, nasihat aku kepada sape2 yang nak daki bukit ni, kalau time hujan better tak payah la daki..sebab bukit dia sangat curam dan licin..tak de tali pun untuk berpegang...dan tolong prepare air satu botol besar..untuk buat amik wudhuk..kalau tak bawak, memang sure tak solat subuh la jawabnya....tak de punca air dowh kat puncak bukit tuh..bukannya puncak gunung pon...bagi wanita pulak, kalau nak pegi sana, plan lah time 'cuti', baru tak payah pening kepala nak pikir camne nak solat..ngee~

>>>Coming soon with another journey a.k.a vacation..=))

2 comments :

Aimi dan Pakcik Hashim said...

aku pun teringin nak daki tp x pernah sampai lagik

sedih kan

♥CiK YaNNa♥ said...

ada masa lapang 2 pegi jela...
klu nk pegi jgn lupa ajak aku skali..hehe

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin