Saturday, March 24, 2012

Tentang Mahar

Tetiba rasa nak meluahkan sesuatu di sini.tentang mahar dan juga hantaran perkahwinan... bila tengok post2 dekat FB, ramainya lelaki mengeluh takde duit nak kawin... dan aku cukup kesian tengok kaum Adam ni berhempas pulas kumpul duit ribu riban nak bagi dekat bakal isteri dia tuh. 

Bagi aku sendiri sebagai seorang wanita, aku tak sanggup tengok bakal husband aku berhempas pulas kumpul duit banyak2 semata-mata nak buat hantaran.... dah namanya nak hidup bersama, kenalah saling tolak ansur, susah senang bersama, tak payah lah nak menyusahkan si dia, dah nak jadi milik kita pon...  

Tapi hasil risikan aku melalui kawan2 perempuan yang dah ada boyofren tapi belom kawin2 tuh, kebanyakan lelaki ramai jugak yang suka buat congakan sendiri tanpa bincang dulu dengan gelifren dia tuh..contohnya kalau taraf SPM RM5000, kalau diploma RM7000, kalau degree RM10,000, PHD RM20,000..kalau yang ada certificate lain lagi tambah lagi berpuluh2 ribu lagi... 

Come on guys...tak semua wanita materialistik. tak semestinya wanita yang belajar tinggi tuh nak letak mahar tinggi2 jugak.. memang tak dinafikan ramai jugak wanita yang perasan diri tuh 'mahal', tapi bagi wanita yang solehah, mahal dirinya bukan terletak kepada tahap pendidikan tetapi dengan menjaga maruah diri. wanita solehah yang menjaga maruah diri secara automatik menjadi mahal. itulah sifirnya...

Kesimpulannya, bagi lelaki, sebelum mencongak sorang diri tuh, better berbincang dulu dengan bakal pasangan hidup anda tuh betol2. kalau after discussion tuh, wanita tuh still mintak mahal2, cari jelah wanita lain.... percayalah, kalau wanita tu baik, dan berasal dari keturunan yang baik, dia akan permudahkan urusan munakahat nih...insyaAllah....
Cuba tengok salah satu statement dari Ustaz Azhar Idrus kat atas tuh, "RM10 ribu belanja mas kahwin untuk wanita yang reti belaker" aku tambah lagi, wanita yang lengkap ilmu agama, ilmu rumahtangga, ilmu nak didik anak, ilmu memasak, dan segala macam ilmu lain lagi... so, bagi wanita yang nak letak 'harga diri' tuh mahal2, cuba muhasabah diri tu dulu, dah complete ke ilmu dalam dada?? jom sama-sama fikirkan dan koreksi diri kita... 

No comments :

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin