Saturday, April 2, 2011

Trip To Malacca

Date : 5th March 2011
Location : Bandaraya Melaka

Pengembaraan diteruskan dari PD [previous entry] terus ke Melaka...kembara kali ni macam kembara ilmu sikit..kembara untuk mengimbau sejarah silam gitu...hehe....aku tak pasti ini kali ke berapa aku sampai di Melaka, tapi yang pastinya this is my second trip to Malacca City after 12 years ago...first trip I came here with my primary school trip..I was at standard 6 at that time...hmm..not very much changed...there still had historical buildings and places...just a bit improvements like Taming Sari Tower, gardens, Dataran Pahlawan a.k.a shoppimg mall etc...

Anyway...Malacca quite a best place to explore actually...I believe that a lot of peoples already arrived or even knew about this historical state..so, I just want to share a bit experiences and some photos about this place..saja nak show off..ngeh3x~

In front of Malacca Museum...

Malacca Museum - this museum look strange for me at first time I arrived long time ago..because at that time I thought it just a regular ship....tak sangka pulak ada muzium inside there...fikiran budak2 lagi time tuh..huhu... bagi sape2 yang nak masuk dikenakan bayaran RM3 for adult and RM1.50 for kids...trip kali ni kitaorang tak masuk pun..cam membazir duit jer sebab dah masuk sebelum ni..so, posing kat luar pagar sudah..hehe....

Kota Afamosa

Kota Afamosa - like a trade mark for Malacca...dalam sejarah, bangunan ni adalah sebagai benteng pertahanan semasa peperangan...the structure and architecture of this building is very great and strong because it could stand until today....

segerombolan housemates sedang 'poyo'....

apalagi..posing la=p

mengelamun jap ea....=))

Entah ape nama bangunan aku tak sure la...tapi ia terletak di atas bukit belakang kota Afamosa tadi...panjat tangga sikit jumpalah bangunan ni...kat dalam bangunan ni pulak ada banyak artifak cam batu bersurat gitu...dan ada jugak satu lubang besar..orang kata kalau baling duit kat dalam lubang tuh, kita akan dapat tuah...so, memang banyak lah duit bertaburan dalam lubang tuh! hmm..aku macam tak percaya jer..syirik tuh! segala apa tuah atau rezeki hanya pada Allah...[sila baca tafsiran ayat 1000 dinar]...segmen ilmu agama sikit..hehe..

Depan church...

Church kaler merah - Nampak sangat kan tujuan utama orang Portugis datang ke negara kita ni adalah untuk menyebarkan agama kristian....tujuan lain seperti berdagang, mengaut bijih timah dll adala perkara sampingan..tujuan utama adalah mengkristiankan orang melayu! semoga Allah pelihara iman kita semua..amin Ya Allah....ape khabar iman kita hari ni?

Sekali tengok cam kat overseas jer..hehe...

White Building - aku yang taruk nama nih...sebab tak tau ape nama bangunan nih..haha...malas nak rajin2 cari dalam internet..haha..lagipun aku tak minat subjek sejarah sejak zaman sekolah...minat posing jer..haha...bangunan nih boleh jumpa masa on the way to kota Afamosa..kat tepi jalan jer....

Depan kincir air...

macam model toilet pun ada=p

Kincir air - apa fungsinya??? entah....surf kat internet sendiri ea...aku tengok struktur dia je...unik dan cantik...kalau buat background untuk photoshoot memang lawa....lebih2 lagi shoot time lompat2 gitu...memang cantik lah...sorry..tak boleh publish here..tak senonoh jer pompuan lompat2 nih!haha..

Dataran Pahlawan a.k.a shopping mall...

banyak2 benda lain..ikan jugak yang aku cari...

Last but not least, Dataran Pahlawan - kat dalam ni ada shopping mall....agak besar lah jugak...this is our last destination before going back home...tak shopping sakan pon..aku beli kasut jer wat kenangan...maklum lah bukan jenis kaki shopping..kaki travel jer.. yang lain2 pulak tengah pokai, akhir bulan...kalau tak, tak cukup tangan kot nak pegang barang2 shopping tuh!!

Dah tamat pengembaraan....sampai malam dowh kat melaka...baru betol2 travel kan...after solat maghrib kitaorang terus bertolak pulang...sampai umah pukul2 pagi!!! lama giler dowh perjalanan....biasanya 2jam je kot dari melaka ke bangi...kete buat hal la pulak..dat's why sampai umah pukul2 pagi..hmm....

Dah habis citer pasal melaka..coming soon with next destination which is more advantures...baru hilang sakit kaki jer nih..hehe...

No comments :

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin