Saturday, May 26, 2012

Disappointed Actuary

Student Actuary yang berjaya lulus kesemua exam actuary akan diiktiraf sebagai Appointed Actuary a.k.a Aktuary yang bertauliah. Manakala mana2 student Actuary yg tidak lulus atau memang tak pernah sit for any papers called 'Disappointed Actuary' a.k.a Actuary yang tidak bertauliah or failed to meet requirement to be an Actuary. Tapi adalah lebih tepat dikatakan Actuary yang kecewa..haha..sebenarnya istilah ni tak wujud pon, saje je aku nak bagi gelaran kepada diri sendiri yang gagal menjadi actuary ni..huhu...

Jadi, ke mana arah tujunya bagi disappointed actuary ni?? Jangan la sedih dan risau sangat. Bumi Allah ni sangat luas untuk kita mencari rezeki even tak dapat jadi actuary. Sebenarnya masih banyak peluang kerja yang ada untuk graduan2 actuary ni... Bukan hanya student actuary, malah student math or statistic pun berpeluang cerah untuk mendapatkan kerja sebaik sahaja tamat belajar...

Entry kali ni sebenarnya nak menjawab soalan2 yg diajukan oleh reader blog aku nih.. dah banyak soalan yang dikumpul dan ditangguh2 untuk aku menjawabnya. Baru sekarang ada rasa rajin sikit untuk menjawabnya.. ceewah..macam career consultant plak aku nih...

Di sini aku nak share pengalaman dan pengetahuan yang aku ada berdasarkan soalan yang diajukan..

1. Q : Kalau nak diiktiraf jadi aktuari kena lulus at least 4 professional paper ke?
    A : Bukan hanya 4 paper, tapi ada 8 papers semuanya untuk first stage. Lepas tu ada lagi beberapa paper     yang lebih spesifik iaitu untuk sape2 yang nak jadi fellow. Fellow nih merupakan actuary yang lagi hebat daripada Appointed Actuary. Kat Malaysia nih boleh bilang ngan jari je insan2 yang jadi fellow. Dan FYI gaji fellow nih boleh cecah 5-6 angka sebulan!

2.  Q : Paper ni kena ambil bile? waktu belajar ke after tamat degree?
    A : Boleh ambik bila2 masa jer. Tapi aku suggest ambik la masa tengah belaja degree tuh. Kalau baru nak ambik masa tengah kerja memang takde masa sangat untuk study. Maklumla kalau dah kerja tu, hujung minggu je la ada masa free. Tu pon nak rehat je. Pastu kalau dah keje rasa tersangat malas dah nak buka buku..aku ler tu..hehe....lagipun, kalau amik masa tengah belajar, boleh dapat diskaun, kalau untuk 1stpaper tuh harga asal RM800, boleh la dapat dalam RM500++.

3.  Q : Keje ni busy tak? Maknanye kite still ade mse untuk family bile dah keje @ berkeluarga (sori fikir jauh ni)
    A : Aku pon fikir camtu gak ler...tapi in reality, mana2 keje pon busy especially keje makan gaji.. Kalau keje tak busy, duit pon tak busy nak masuk tiap2 bulan. Ye dop??hehe... Kesimpulannya, kalau waktu kerja kul8.30 hingga 5.30pm, tapi balik rumah kul9 malam itu biasa. So, fikir lah baik2 before amik keputusan nak keje dalam ofis... tapi sementara masih single mingle ni la kita keje kuat, lps dah berkeluarga dah boleh slow2 mitak keje kerajaan ke cikgu ke atau suri rumah sepenuh masa...hehe

4. Q : Kalau dari asasi sc fizik still bole apply untuk degree kan? kena dpt pointer 3.8 above ke bru bole apply actuary kat ukm?
   A : Takde masalah..aku dulu pon amik sains Fizik gak kat matrik... syarat minimum pointer tu memang 3.8+/- je, tapi ramai orang nak apply kt UKM. Masa zaman aku dulu paling rendah pointer 3.9. Junior lepas tu sume pointer 4.0.. so, better target 4.0 untuk berada di zon selesa, baru tak payah risau dapat ke tak..huhu..

5. Q : Boleh keje ngan tabung haji tak?
   A : Boleh je... bukan takat tabung haji, semua institusi kewangan boleh masuk.. insurans, bank, jabatan kaji cuaca, jabatan statistic, KWSP dll especially company yang ada department yang melibatkan kira2, analysis, dan ramalan. Cth : Risk Management Department. PETRONAS dan SHELL pon boleh masuk jugak...

6. Q : Akak keje kat mane sekarang?
  A : Uish, yang ni sensitip.... cukup lah tau aku nih keje dalam sebuah international Islamic banking company...gaji nak tau jugak??? Boleh la cukup makan and bagi kat parent sikit2.. 

7.  Q : Apa beza sains kuantitatif dengan sains aktuari? 
    A : Actually actuarial sc adlh salah satu cabang sc kuantitatif..under quantitative sc ad byk lg course lain spt pure math, statistik dan lain2 yg brkenaan dgn math lah...Mana lg better? depend la..klu nk fokus kpd 1 bidang je, better amik actuarial sc, tp klu nk belajar byk tp xmendalam amik la quantitative sc..

8.  Q : Mana lagi better antara Akaun atau Sains Aktuari?
   A : Yang mana lagi better tu byk bergantung kepada minat dan skill individu... cuma yang aku nak tekankan kat sini, akaun dan aktuari adalah satu bidang yang sangat berbeza...ala..macam matematik dengan akaun, beza kan?? ha, camtu lah jugak sebab actuarial sc merupakan aplication of math... cuma actuarial sc sangat memerlukan seseorang yang power dan minat yang mendalam dalam penguasaan microsoft excel.

9.  Q : Mana lebih baik utk saya amik, diploma or matrik sblm ke degree in actuarial science?
     A : Of course la pergi matrik dulu lagi baik sbb boleh save masa..kat matrik setahun then terus sambung degree, 4 tahun je... kalau amik diploma dulu dah amik masa 3 tahun then baru further degree lagi 3tahun... jadi 6 tahun..

Fuuhh....panjang giler huraian.. maklumat lain mengenai actuarial sc boleh pergi ke entry sebelum ni, boleh klick kat sini... ada soalan lagi?? Silalah tinggalkan persoanalan anda di bahagian komen kat bawah ni..InsyaAllah segala persoalan akan dijawab dengan sejujurnya....wallahua'lam..

2 comments :

Nur Laila said...

hi, nak tanya kalau ambik matriks dulu sebelum ambik degree in act sc, kena ambik matriks akaun ke sc?

♥Fitnunnisak♥ said...

Nur Laila - Tak kisah pon amik mana2 aliran masa matrik, saya dulu sains fizik.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin