Sunday, August 26, 2012

Wanita Ibarat Epal


Di saat orang lain dah ramai yang bertemu jodoh, kita masih sendirian menanti bilakah tiba masanya untuk kita mengecapinya pula... dalam perjalanan mencari jodoh, jangan kita sebagai wanita menjadikan nasib kita seperti epal... 

**********************************************

Suatu saat di pagi yang cerah. Angin bertiup tenang. Sinar mentari lembut menerangi alam.Tetapi sayang, itu semua tidak dapat meredam kegundahan hati sebuah epal yang berada tinggi nun di pucuk. Sejak seminggu lalu epal itu sibuk berfikir, kenapa aku tidak dipetik orang? Padahal… kulitku licin mulus. Warnaku merah bersinar. Siapa yang melihat pasti meluap-luap seleranya. Pasti mereka terbayang betapa manisnya rasaku.

Tetapi… kenapa aku tidak dipetik orang?

Epal tersebut memandang ke bawah. Hairan, kenapa manusia lebih memilih kawan-kawannya yang berada di bawah sana. Bukankah mereka tidak mendapat udara yang bersih dan cahaya mentari seperti aku yang berada di puncak ini? Bukankah kawan-kawanku itu banyak yang telah rosak kerana seranggga?

Epal tersebut bingung memikirkan kenapa rakan – rakannya yang telah banyak tersentuh dan penuh debu menjadi pilihan, bukan dirinya yang belum tercemar dan dijamah orang. Apakah kekurangan diriku?

Perasaan rendah diri mulai merasuk. Makin lama makin kuat, diselangi rasa kecewa dan bimbang. Murungnya tidak terbendung lagi. Lalu, pada pagi yang damai dan indah itu, epal tersebut memutuskan menggugurkan dirinya ke tanah. Ketika sudah berada dibawah, hatinya gembira bukan kepalang. Sedetik lagi aku akan dipilih manusia. Warna merahku yang berkilau dan kulitku yang licin mulus ini pasti mencairkan liur mereka.

Epal menanti manusia beruntung itu. Sayang sekali, sehingga malam tiba, tiada seorang pun datang mengambilnya. Rasa gembira pun bertukar menjadi risau dan sedih.

Siang berganti malam, hari berganti minggu. Kasihan..akhirnya epal tersebut busuk diatas tanah menjadi makanan ulat dan serangga. Membusuk dan dipijak – pijak  manusia.”

Wanita itu ibarat epal. Buah yang tidak berkualiti amat mudah dipetik, dijamah dan diambil orang. Tapi epal yang berkualiti, tidak terjangkau dan sulit dijamah orang. Susah dipetik, susah digapai. Mahkota seorang gadis adalah Keimanan dan ketakwaannya. Apabila hilang iman dan takwanya, hancurlah pesonanya. Wanita sanggup jatuhkan martabat tingginya supaya dijamah orang lain.

Wahai wanita yang solehah  tinggi martabatnya… yang terpelihara kehormatan dan izzahnya.
Bersabarlah! Disaat tak ada yang memetik kerana ketinggianmu. Janganlah kusutkan jiwamu hingga kau rela dipetik dan dijamah oleh sesiapapun. Seperti epal yang mudah dipetik ditepi jalan. Tungulah, Allah pasti mengirimkan seseorang yang bersedia memetikmu pada ketinggian. Ketinggian yang hanya boleh dipanjat dengan tangga keimanan dan ketakwaaan seseorang.

Ya Allah… Ku tahu, betapa banyak “perhiasan dunia terindah ini” mulai gundah. Gelisah menantikan seseorang. Sepertiga abad penantian kadangkala tidak cukup mendatangkan si pemetik epal yang dinantikan. Wahai zat yang menguasai seluruh makhluk, jangan biarkan wanita-wanita mulia ini lelah di ketinggian, hingga dia menjatuhkan diri tersungkur dari kemuliaan. Teguhkan hati mereka. Selamatkan mereka.

Ya Tuhan kami, sesungguhnya mereka sangat memerlukan suatu kebaikan yang Engkau turunkan kepada mereka… Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada wanita-wanita solehah jodoh dan keturunan sebagai penyenang hati.

Sumber : akuislam.com

5 comments :

Atikah Azmidi said...

epal yang "mahal" pasti dipetik oleh orang yang "kaya" imannya... moga kamu temui dia di jalan kemuliaan...


baca entry baru di :

http://eiyasumaiyah.blogspot.com/2012/08/blog-post.html

sea_lavender said...

nice entry, sye juga pernah mndpt sms tntg "wanita ibarat epal" pertama kali membaca sgt bersyukur mnjadi wanita.. moga kita sntiasa dalam redha-Nya dunia akhirat :)
Salam ukhuwah ;)
sye terbaca artikel saudari d web I luv Islam; soal jodoh.. tersentuh sekali :')..

♥Fitnunnisak♥ said...

atikah~ insyaAllah...Allahumma ameen..

Sea_lavender~ thanks coz sudi singgah sini... artikel epal tu copy paste je, artikel jodoh tu nasihat utk dri sendiri..huhu

bidimohd said...

Emm..Salam.
Ni..ada satu pertayaan dari pemetik2 epal...

Camner cara pemetik epal boleh memetik epal2 yg tinggi itu..?
Sudah tentu sebiji epal yg berada di puncak tinggi nilainya,tinggi kedudukanya,tinggi statusya,tinggi pangkatya,tinggi gajiya,tinggi kemahuanya...boleh kata segaleya tinggilah..

Sedangkan pemetik berada hanya ditanah tercungap2 menghulur galah...x kesampaiyan...

Sile jawab ye Cik Yana...
timekasih.

♥Fitnunnisak♥ said...

Buat pemetik epal, untuk memetik epal yang berkualiti, si pemetik juga haruslah berkualiti tinggi yang mampu berfikir bagaimana cara terbaik untuk mendapatkan epal tersebut tanpa merosakkan epal dan juga pokok epal itu sendiri contohnya membina sebuah menara yang tinggi di sebelah pokok epal tersebut. Pemetik epal yang berkualiti juga bukan yang hanya tahu petik je, tapi hendaklah yang pandai menjaga epal itu setelah dipetik.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin