Wednesday, May 5, 2010

Last Day at UKM

Berakhirnya zaman bergelar degree student.. now, move to another phase, as an employee.. hmm, cepatnya masa berlalu, terasa baru semalam mnjejakkan kaki ke perbukitan ilmu UKM, tp hari ni adalah last day aku kat sini.. sudah tiba saat utk aku meninggalkan segalanya di sini..

Sedih ke? ntahla.. aku xpasti apa perasaan sebenar aku saat ini.. nk kata sedih, sedih utk ape? nk kata gembira pn, ada la ckit sbb terasa begitu merdeka slps tamat viva, setel tesis, habis exam.. tunggu utk konvo jer awl bulan 8 ni.. 

Cuma aku rasa aku nk bina hidup baru lps ni.. esok akan bermula segalanya, aku akan mula kerja.. aku niat betol2 utk bekerja dgn brsungguh2, aku tak nak ada affair dgn sape2 kt ofis nanti, aku tak nak terlibat dgn apa2 mslh lain lebih2 lg soal hati.. cukuplah aku bermain dgn hati, terasa tidak sanggup lg mghadapinya utk kali yg seterusnya.. dh tiba masanya aku membalut dan membawa hati aku.. 

Bergelar pekerja, aku harus berubah, aku harus berdikari, harus pandai defend diri sndri, tak perlu aku harapkan org lain utk back up aku lg.. aku bukan student lg.. manusia sekeliling mungkin memaafkan kesilapan seorang pelajar kerana masih berada dlm proses pembelajaran, namun lps ni agk mustahil lg semua 2.. 

3tahun berada di UKM.. mcm2 perkara dilalui, mcm2 rasa.. suka duka, pahit maung semua ada.. terasa agak sayu utk meninggalkan semua tu.. persatuan, PERDANA, fakulti, kolej, dan bilik kesayangan yg luas lg selesa.. 

Sayu juga aku nk tinggalkan tpt2 yg aku selalu lepak.. ptsl - tpt aku mncari ketenangan, mencari mood utk stdy. stadium - tpt aku selalu jogging ngn kwn2, juga trdapat kenangan istimewa di situ.. court badminton sebelah blok - tpt aku selalu main bdminton ngn tat.. tasik kejut - tpt yg aku suka jln2, kdg2 jogging situ, juga shoot pemndangan senja yg indah.. bilik PERDANA - tpt brkumpul dgn shbt2 PERDANA, rindu juga dgn meeting PERDANA yg kdg2 smpai pkul2 pagi baru hbs.. semua tu hanya akn mnjadi kenangan.... 

hmm, tamo aku feeling lebih2x.. sbnrnya entry ni adlh entry pghargaan dan juga permohonan maaf, 

kepada sahabat2 coursemate.. tat, sufina, fifi, sarah, erina, wani dll..juga geng2x coursemate laki.. xlarat weh aku nk sebut sume..aku mtk maaf byk2 seandainya korang banyak terasa hati ngn aku yg tak berperasaan nih, terima kasih di ats bantuan dan sokongan korang selama nih.. sejak akhir2 nih baru aku rasa wujudnya ikatan ukhwah antara kita.. sebelum ni kita semua jrg sgt nk brkumpul2, brgurau senda, lepak2.. tp dkt last2 nih barulah kita semua unite cikit.. baguslah perubahan tu, tp buat kita sedih pulak kan nk berpisah.. kalau tak unite tu xde la sedih sgt nk brpisah.. 

seterusnya kepada sahabat2 PERDANA.. fifah, kak nora, kak ainun, kak fizah, anah, apih, asrul, anuar abg mi dll. seriously, aku tak pernah rasa ukhwah yg begitu hebat sesama shbt sehingga aku masuk ke dalam kamuniti PERDANA. terima kasih ats kasih syg yg dicurahkan.. maaf juga di ats salah silap, terkasar bahasa.. maklumlah, dlm organisasi, selisih pendapat dan sedikit tidak puas hati adalah perkara biasa..semoga dihapuskn perasaan tu sume slps nih..

tidak lupa juga kpd mantan2 PERDANA yg byk membantu aku selama setahun aku dlm PERDANA, special tribute to Che Ahmad, kak Azie, kak dayah dll.. maaf andai terdpt salah silap, halalkan makan minum terlebih terkurang.. jasa anda semua aku ingat sampai akhir hayat.. maaf kerana selalu menyusahkan korang..

sebesar2 terima kasih juga buat pensyarah2, ketua program Dr Is, mentor aku Dr Saiful Hafizah, supervisor aku Dr Zaidi, dan lecturer2 lain Puan Noriza, Cik Rafidah, Prof Malek yg byk bg input kt aku dll... terima kasih di ats jasa kalian dlm mencurahkan ilmu dan juga dorongan kalian.. aku cukup mghargainya.. 

dan akhir skali special tribute to my bestfren.. tat, sufina, syikin, fifah, ama, fiza, aisyah, shina dll.. koranglah yg byk mmberi semangat kt aku di kala aku down tak terbangun, di kala aku kesedihan dan rasa loser.. sesungguhnya jasa korang amat2 aku hargai.. tak tahu aku nk balas mcmmana.. harapan aku semoga ukhwah kita berkekalan hingga ke akhir hayat..insyaAllah.. 

oklah, sbg penutup entry.. wish good luck to u all, selamat menempuhi alam pekerjaan.. selamat menempuhi fasa baru dlm hidup.. semoga kita jumpa lg di lain masa...insyaAllah..


"Ku tangisi pemergian mentari di senja hari, 
namun ku bersyukur dengan kehadiran kerlipan bintang-bintang di malam hari.."

7 comments :

nurul afiza said...

selamat menempuh alam kerjaya.. aku doakan mu berjaya.. amin..

♥CiK YaNNa♥ said...

tq. gud 4 u too..

ayu said...

assalam kak. boleh saya tumpang tanya tak?
saya nk tnya apa beza sains aktuari dgn sains kuantitatif?
yg mana better.

♥CiK YaNNa♥ said...

ayu~ sorry 4 a very2 late reply...actually actuarial sc adlh salah satu cabang sc kualitatif..under qualitatine sc ad byk lg course lain spt pure math, statistik dan lain2 yg brkenaan dgn math lah...

mn lg better? depend la..klu nk fokus kpd 1 bidang je, better amik actuarial sc, tp klu nk belajar byk tp xmendalam amik la quantitative sc...this is my opinion la...

tomoyo said...

Assalamualaikum ..

waa alhamdulillah ak dah keje:)
TAHNIAH.. ramai cri2 nie bru jumpe blog nie.sumber inspirasi:))

akk nak tya byk nie..sori

1)nak jdik actuary atleast kna lulus 4 professional paper ke?
2)paper nie amek wk2 blja ke after degree? kursus nie pkai byk duit ke?
3) kerje nie busy x ? mksudnya kte still ade mse untk family bile dah keje @ berkluarga( sori kna fikir jauh)..
4) Akak amek degree 3 thun jek eh?
5) peluang kerja dlm banking islam byk x? bole kerja dgn tbung haji x?
6) kalau msuk asasi sc fizik kna dpt pointer 3.8 above bru bole apply ukm ke?
7)Akk kje kat mne skrg?

sori ak byk tye..kna dptkan kpastian..terima kasih kak

tomoyo said...

Assalamulaikum

waa akk dah dpt keje..alhamdulillah
TAHNIAH!

punye lar cri2.. alhamdulillah finally jumpe sumber inspirasi
akk nak tya byk?

1)kalau nak diiktiraf jdi aktuari kna lulus atleast 4 professional paper ke?
2)paper nie ambil bile? wk2 blaja ke after degree?
3)keje nie busy x?maknanye kite still ade mse untk family bile dah keje@ bkluarga(sori fkir jauh nie)
4) kalau dri asasi sc fizik still bole apply untk degree kan? kna dpt pointer 3.8 above ke bru bole apply ukm?
5) bole keje ngan tabung haji x ?
6)akk keje kat mne skrg?

sori kak byk tye..perlukan sgt kepastian:) sbb ramai lelaki..nie bru jumpe wanita yg dah bekerja

♥CiK YaNNa♥ said...

Tomoyo ~ jwpn utk soalan awk ada dlm new entry.. boleh baca kat situ k..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin