Saturday, January 19, 2013

Kelebihan bekerja di bank

Ramai yang terkilan tak dapat keje dengan government. Maklumlah, keje government dapat macam-macam kan, pencen, bonus raya, senang dapat pinjaman dan lain-lain lagi. Bagi sesiapa yang tak dapat keje government, janganlah sedih sangat. Bukan government yang bagi rezeki kat kita tapi Allah yang bagi. Tak payah la jeles sangat dengan goverment staff tuh sebab selain goverment ada lagi keje yang boleh menjamin masa depan kita iaitu keje dengan bank. Kali ni aku senaraikan beberapa kelebihan keje dengan bank.

1. Bonus
Setakat yang aku tahu, Bank Rakyat bagi bonus paling banyak antara semua bank kat Malaysia, iaitu 12 bulan. Bayangkan kalau gaji RM5,000 x 12 = RM60,000. Itu kalau gaji RM5000, kalau gaji RM15,000 pandai-pandai la kira sendiri... Tapi paling kurang pun bonus 1bulan setengah. Ok la kan every year dapat daripada government yang dapat sebulan je, itupun time dekat pilihanaraya. Kalau tak entah bape sen laa dapat bonus kan....

2. Cuti Banyak
Annual Leave for banking company is 27 days per year. Annual Leave ni tak termasuk Public Holiday dan MC, some companies have 27 days of annual leave inclusive of public holiday. even tak dapat menandingi cuti cikgu, tapi oklah tu dapat jugak cuti 2minggu direct untuk pergi travel ke, bulan madu ke, dan lain-lain. Selain annual leave, ada lagi leave lain seperti cuti kawen, cuti bersalin 3bulan, cuti haji 40hari, cuti family meninggal, cuti sakit 15hari, public holiday 10hari lebih, exam leave and study leave. kalau kira semua sekali lebih 6bulan cuti..haha.. tapi takde la gila sangat nak manfaatkan semua cuti tu dalam masa setahun kan..haha..

3. Grand Dinner
Sebenarnya aku memang tak heran sangat dengan dinner, nak melaram segala bagai, cuma aku paling suka dengan lucky draw je itupun kalau bertuah. Biasanya hadiah lucky draw sangat menarik. Contohnya percutian ke oversea, latest gadgets, barangan elektrik, aksesori rumah dan macam-macam lagi. aku sangat bertuah jugak la dinner 2012 baru ni, tetiba dapat lucky draw satu set DVD player brand Philips yang berharga RM400++. ok la tu daripada orang lain yang balik tangan kosong. hehe..

Inilah hadiah lucky draw yang aku dapat baru-baru ni.. Alhamdulillah, rasa bertuah sangat..hehe

The lucky number; 407 together with door gift; a watch.

4. Gaji banyak
Gaji aku sekarang ni takde la banyak, tapi ok la. Cuma increament gaji untuk pekerja bank ni sangat cepat especially bila jump to company lain. kalau tak jump pun, still ada increament every year. Kalau nak tau, gaji seorang manager yang ada experince keje dalam 7-8 tahun boleh cecah RM25,000. 8 tahun experince lebih kurang umur 30 tahun je. So, bayangkanlah kalau umur 45 tahun gaji dia lebih daripada RM50,000. Actually main lompat-lompat company ni tak elok sangat, tapi stay at the same company lagi tak elok. Paling ok, stay 3-5 tahun sahaja kat satu-satu company. Baru lah company lain akan recognise our experince and at that time boleh la demand gaji tinggi-tinggi. Paling kurang pun bila jump ke company lain, gaji akan increase sebanyak RM500 untuk yang muda-muda experience setahun. kalau experince dah 5-6tahun, boleh increase lebih RM2,000.

5. Special Rate 
Rate untuk financing/loan sangat rendah untuk semua staff bank, jauh lagi rendah daripada rate pekerja government. Contohnya rate untuk home financing bagi government staff 4.1%, tapi staff bank hanya serendah 2.5% - 3.5% sahaja. 

6. Outdoor activity
Bagi aku yang sangat suka dengan outdoor activity ni, memang suka la dapat company yang selalu buat outing nih. the activity bukan BBQ saje-saje, tapi lebih kepada activity yang quite exlusive, contohnya main paintball, sky track, main golf, treasure hunt dengan hadiah beribu-ribu ringgit. Kalau nak guna duit sendiri untuk aktiviti macam ni memang beberapa kali tangguh la sebab banyak kena spend duit.huhu..

7. Secured
Even bank ni adalah sektor swasta, tapi ia tetap secure kerana sesebuah bank sangat susah untuk bankrap. So, memang tak risau kalau keje bank, dah sah-sah memang company besar yang takkan bankrap. kalau hampir bankrap pun, akan ada bank lain yang beli bank yang nak bankrap tu. So, nasib pekerja masih terbela. 

8. Bebas
Bebas untuk bertukar-tukar tempat kerja. Kalau rasa dah bosan keje kat area KL, boleh apply keje kat tempat lain tanpa perlu tulis surat rayuan pertukaran macam pekerja govermnet selalu buat tu.hehe.. Bagi yang single mingle tetiba kawen and husband/wife keje kat tempat lain, boleh sesuka hati tukar keje dekat branch atau company lain pula. so, tak payah nak tinggal asing-asing macam cikgu-cikgu yang terpisah jauh kat Sabah dan Sarawak tu..hehe..Macam senang giler kan nak dapat keje. Memang senang pun sebab bila kita dah ada experince, memang senang nak bawak diri dan market diri sendiri. Kadang-kadang bukan kita yang cari keje, tapi company yang offer. That's why la bila keje, keje betul-betul, improve skills and knowledges. 

9. Free of Charge
Ada tak sape-sape yang tak suka benda free? takde kan. semua orang suka benda free. Kalau nak tau, staff bank ni banyak dapat free service charge. Contohnya, nak transfer duit daripada bank tempat dia keje kepada bank lain, memang free. sedangkan kalau orang biasa even staff government sendiri pun bila nak tranfer duit dari Maybank ke Bank Islam dah kena caj RM1 for every transaction. Kalau 10 kali transfer, dah RM10 bayar untuk servis caj. Orang sekarang ni banyak guna online payment, bayar rumah, kereta, bil telefon, elektrik, air, internet semua bayar secara online. kalau setiap satu tu kena caj RM1, every month dah berapa ringgit membazir kat situ. But for bank staff , semua tu free of charge!

10. Tajaan Belajar  
Kalau rasa nak tambah ilmu dan selepas tambah ilmu tu automatik gaji akan bertambah, boleh la apply sambung belajar dengan percuma. belajar je, company bayar semua yuran dan juga elaun buku. siap dapat study leave and exam leave lagi. belajar tu bukan takat sambung master or PHD, tapi boleh jugak amik professional or international paper. Biasanya orang yang lulus professional paper sangat marketable. Bukan actuary je ada professional paper, risk management pun ada contohnya paper Professional Risk Manager. Dengan adanya professional certificate, kita boleh demand gaji yang lebih tinggi.

Kesimpulannya, daripada senarai di atas banyak benefit berbentuk DUIT. dah namanya pun bank kan, mestilah nampak duit je...maklumlah duit sangat penting untuk kita, selain daripada perbelanjaan harian, dengan adanya duit jugak kita boleh beribadat dengan bersedekah, berzakat, pergi haji dan sebagainya. Ibadat-ibadat lain yang tak guna duit seperti solat, puasa, zikir dan sebagainya dah selalu kita buat kan...macam tulah hendaknya kita hidup ni..kena selalu relatekan dunia dengan akhirat. duit tu perkara dunia, tapi ia boleh menjadi perkara akhirat melalui sedekah, wakaf dan membantu insan yang memerlukan.

Note : untuk mengetahui cara-cara untuk apply kerje di bank, boleh klik DI SINI.

29 comments :

ayuminie~~ said...

sy nk tanya la, ok x keje ambank sbg sales executive? u keje bank ape ye?

Mohd Shazwan Abu Hassan said...

Nak tya...sy dpt offer cimb post officer kt nya...gj 1700 ke atas...cmna tu keje dia...ok x..

Mohd Shazwan Abu Hassan said...

sy dpt offer CIMB officer...keje cmna tu...benefit ok x CIMB dr segi gaji dsb...starting Rm1700

♥Fitnunnisak♥ said...

shazwan, sy xtau post officer 2 keje mcmana..sorry.. tp bab benefit ok..

Anonymous said...

Nak tny gaji assistant sales manager rhb bank skrg basic brp

♥Fitnunnisak♥ said...

mitak maaf la, sy xtau..huhu

are-rip said...

asslam,
sy bru dpt offer keje di public bank as admin officer in kredit card dept.
boleh sy tau keje mcm mane n benefit ? gaji basic r2800 :)

♥Fitnunnisak♥ said...

are-rip ~ Wsalam. mungkin keje admin plus follow up bayaran kad kredit klu customer lmbat byr.. benefit kt public bank lebih kurang je dgn yg sy post kt entry di atas. anyway, congrate!!

Ida said...

salam..

sy terbace post awak ni.sy dpt offer exec d cimb invstment.katenye bahagian payment processing.masih pk2 lagi nak accept o tak.sy dgr org y keje di investment bnk ni overload. betol ke? macam mana dgn benefit di cimb ya? boleh awak share skit?

Time Kasih

Ida said...

salam..

sy terbace post awak ni.sy dpt offer exec d cimb invstment.katenye bahagian payment processing.masih pk2 lagi nak accept o tak.sy dgr org y keje di investment bnk ni overload. betol ke? macam mana dgn benefit di cimb ya? boleh awak share skit?

♥Fitnunnisak♥ said...

Wsalam ida. Keje tu ok jugak, tp kena btol2 teliti buat keje.. Bnk2 besar mcm cimb, maybnk, bimb memang selalunya byk keje, tp berbaloi sbb bonus pn byk..benefit pn byk jugak..

Anonymous said...

Salam. Ada ke kerja di bank unuk budak lepasan spm?

♥Fitnunnisak♥ said...

Wsalam. sekarang ni bank dah tak ambil lulusan spm.. yg degree pun xberape nak lepas...

Anonymous said...

Salam, boleh sy tau awk kje d bank mana skrg?

♥Fitnunnisak♥ said...

Wsalam... i'm so sorry, that's my privacy..

Anonymous said...

mcmane nak apply kerja kat bank? adakah melalui jobstreet atau laman web bank? rasanya mcm kat jobstreet xdilayan sgt je,,huhu...atau kita just hantar resume ke bank terus by hand? thanks...

♥Fitnunnisak♥ said...

Klu fresh graduate, boleh apply utk program2 training such as Management Trainee.

Waktu sy mula2 cari keje dulu, sy cuba bermcm2 cara spt melalui jobstreet, jobsdb, email terus kepada HR, bagi direct by hand kepada HR di HQ, melalui kawan2 dan lain2...

cuya aya said...

salam hi nk tny. if cm sy xde background bank. tp apply uumkl islamic bank n finance tp kos tu tak de sbb kurg permintaan jd die suh sy plh ANTARA FINANCE or bankking....tp trgn jgk nk smbung smp phd cume tak yakin dlm fiannce n banking ni sbb background bba transport.more logistic...ade sape blh advise tak.tp suke nk keje kt bank jgkkkk waa..bonus best...

♥Fitnunnisak♥ said...

Cuya aya - Antara finance vs banking, dua2 boleh apply keje kt bank.. cuma time study la yg membezakan, finance byk kene kira2 and analysis, whilst banking byk teori and bacaan..

takde masalah klu nk smbung smpai phd..dh bosan keje bank boleh apply jd lecturer pulak..

Anonymous said...

salam..biasenye bank akan recruit x org yg dh umur dlm 30 thn & xde experience dlm banking?akak minat nk keje bank tp xde rezki setakat ni..skg ni pn tgh bt master islamic finance..hajatnye nk ade pengalmn industry sblm msuk academic line bidang ni..kalo blh share la cane cara nk masuk banking,t'utama islamic banking..ni emel akak habibi_maisarah@yahoo.com..thanks

Anonymous said...

salam..biasenye bank akan recruit x org yg dh umur dlm 30 thn & xde experience dlm banking?akak minat nk keje bank tp xde rezki setakat ni..skg ni pn tgh bt master islamic finance..hajatnye nk ade pengalmn industry sblm msuk academic line bidang ni..kalo blh share la cane cara nk masuk banking,t'utama islamic banking..ni emel akak habibi_maisarah@yahoo.com..thanks

♥Fitnunnisak♥ said...

Salam sis habibi_maisarah.. setahu saya mana2 company takde syarat umur utk apply keje, cuma kalau takde experience, position starts from clerk or executive jela even umur dah banyak..

Saya ada buat entry pasal cara2 utk apply keje kat bank, tp dalam draft lg.. nanti dh published, sy inform akak ea.=))

Nurul Najwa Md Nasir said...

Salam..btul2 bminat nk keje di bank..sedih sbb xdpt keje lagi..please help...wawa nk tau camne cara2 nak apply keje di bank..cepat publish tau..x sabar nak bace.

Nurul Najwa Md Nasir said...

hopefully u cpt publish pasal entry utk apply keje di bank...tak sabar nak bace.

♥Fitnunnisak♥ said...

Nurul Najwa, sy dh post entry cara2 apply keje kat bank. boleh guna link ni:

http://fitnunnisak87.blogspot.com/2014/06/cara-memohon-kerja-di-bank.html

Anonymous said...

Im sorry..I got experience working with Standard Chartered before..so stressful and selalu terpikir2 mengenai riba'..because banking lines concerning is profit which derived from installments and interests..sorry to say this but working with government is far more secured

♥Fitnunnisak♥ said...

Mmg tak dinafikan keje dgn govmt is secured, tp main objective dlm entry sy ni adalah klu xdpt keje dgn gomen, keje bank jugak ok sbb also secure even not secured as gomen. klu xnk fikir pasal tuba, carilah keje dgn Islamic Bank. Std chartered tu sah2 conversional bank, so mmg mkn riba sungguh la.. even skrg ni std chartered pon dh ada yg islamik i.e saadiq.

Sy nk betulkan statement awk tu, only conventional banks derive profit from riba, not Islamic banks..

Nor Balkis said...

hye. saya nak tyela.. boleh tak kalau kita send je resume kita by hand dekat bank tu? saya nak sgt keje bank.. help me please..

♥Fitnunnisak♥ said...

Ye, boleh. Sy pon pernah buat mcm tu dulu... Hantar kt sume HQ bank area masjid jamek smpai bank negara..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin