Saturday, October 19, 2013

Bila awak nak kawen part 2

Entry kali ni adalah sambungan daripada artikel part 1, boleh klik di sini untuk membacanya.  Entry part 1 merupakan versi nasihat dan motivasi. Tapi untuk part 2 ni merupakan cadangan jawapan atau respond yang mungkin boleh diberikan bila ada orang bertanya "Bila awak nak kawen?" atau soalan-soalan cepucemas lain yang seumpamanya.. 

Di bawah adalah antara respond-respond yang disusun mengikut ranking tahap ke'extrem'an berdasarkan situasi dan soalan-soalan yang diutarakan:

12. Q : Bila la agaknya awak nak kawen ea?
      A : Kenapa awak nak tau? Sambil senyum..=))

11. Q : Bila nak hidup berpasangan pulak?
      A : InsyaAllah, soon...

10. Q : Bila awak nak kawen?
      A : InsyaAllah, bila dah sampai jodoh nanti, saya jemput awak ea. Jangan tak datang pulak..

9.  Q : Bila awak nak kawen?
     A : Daripada awak tanya saya macam tu, lebih baik awak doakan semoga saya jumpa jodoh yang baik..

8.  Q : Sampai bila nak hidup single macam ni?
    A : Awak tau tak, soalan awak tu mengguriskan hati saya? Bukannya saya taknak kawen, tapi dah belum sampai jodoh nak buat macammana..dah banyak saya usahakan...bla bla bla...sob sob sob....

7.  Q : Bila awak nak kawen?
     A : Esok. Datanglah..

6.  Q : Kau ni bila nak kawen? 
     A : Takde soalan lain ke nak tanya? Mentang2 la kau dah kawen..

5.  Q : Bila kau nak kawen?
     A : Kau tu bila pulak nak dapat baby lagi?

4.  Q : Bila nak makan nasi minyak?
     A : Amik nasi, bubuh minyak banyak-banyak, pastu makan. Boleh makan anytime!

3.  Q : Bila la boleh makan nasi minyak kau ni...
     A : Sekarang pregnant anak ke-14 ke? Pagi2 hari lagi mengidam nak makan nasi minyak...

2.  Q : Lambat lagi ke kau nak kawen?
     A : Kau nak cepat ke, nak lambat? Kalau nak cepat, suruh laki kau masuk minang aku. Ok?

1.  Q : Asyik orang lain je yang kawen, kau bila pulak?
    A : Kau tu, bila pulak nak mati? Jawapannya kau tak tau kan. Sebab jodoh, ajal maut semua tu hanya Allah yang tau.

Setakat ni, jawapan yang paling extreme yang pernah aku bagi adalah yang no.4. Ayat no.2 nyaris-nyaris nak bagi, tapi pending lagi.. kalau orang yang sama masih lagi tanya soalan yang sama, memang aku takkan teragak-agak nak bagi ayat no.1 tu.. huf!

Sesungguhnya persoalan mengenai jodoh ni memang sensitif bagi sesiapa sahaja yang mencapai umur yang selayaknya sudah berumahtangga, tetapi masih belum bertemu jodoh.. namun, aku tak faham kenapakah insan-insan di luar sana especially yang dah kawen sibuk sangat nak tanya orang-orang bujang ni "Bila nak kawen?". Boleh tak sebelum terkeluarnya soalan tu, fikir dulu, apa niat dalam hati untuk bertanya? kalau bertanya tu untuk membantu membina masjid, then go ahead..bagus! Tapi kalau sekadar suka-suka je, simpanlah soalan tu.. cubalah fikir perasaan orang lain juga... ataukah ada juga insan yang memang hati busuk nak sakitkan hati orang je tau?hmmmm..tatau nak kata ape lagi daaa...  

No comments :

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin