Tuesday, January 14, 2014

Fenomena Kangkung di Malaysia

Aku rasa seluruh Malaysia sudahpun mengetahui fenomena sawan kangkung yang melanda negara kita sekarang ni. Dinding-dinding facebook, twitter, blog dan banyak lagi laman sosial lain sudahpun dipenuhi dengan kangkung. Sungguh begitu cepat tumbuhan ini membiak dan menjalar. Namun, tahukah anda apa punca sebenar fenomena ini? Puncanya adalah PM Najib Razak telah memperkatakan bahawa ada antara sayur-sayuran telah turun harganya di Malaysia contohnya sayur kangkung. Tapi aku tak pasti akan kesahihan cerita ini memandangkan belum sempat ke pasar untuk meninjau harga kangkung, adakah betul harganya dah turun?

Cuma yang bermain di fikiran aku sekarang adakah Najib tahu berapa harga untuk sekilogram kangkung sebelum ini dan berapa pula harga sekarang? Aku yang selalu pergi membeli barang-barang dapur di pasaraya Econsave pun tak pasti berapa harga sekilogram. Yang aku tahu harga satu ikat yang sebesar lengan aku dijual dengan harga RM1. Dan seikat tu tak tahu pula berapa beratnya. Kesimpulannya, kita yang selalu shopping barang dapur pun tak tahu berapa harga sebenar kangkung dan memang tidak perasan pun bila naik atau turun harganya, inikan pula Najib yang aku jamin tak pernah ke pasar membeli kangkung tahu akan harganya!

Ok, dah malas nak membebel panjang. Aku cuma nak share kata-kata TERBAIK yang aku terbaca di laman-laman sosial mengenai kangkung nih. Memang tersangat lawak dan menghiburkan hati sungguh dengan respon rakyat Malaysia tentang cerita penurunan harga kangkung nih. Meh kita tengok respond terbaik yang aku jumpa dan kita gelak sama-sama..hahaha..

McKangkung pun ada??hahaha...
  • Penurunan harga kangkung untuk menggalakkn rakyat Malaysia bela kura-kura.#thinkpositive! -BadrulNizam
  • Terima kasih #PMKangkung kerana popularkan kangkung untuk rakyat malaysia. -PutraReformasi
  • Tahukah anda NajibRazak baru sahaja melancarkan Program Usahawan Kangkung 1 Malaysia untuk membantu rakyat berpendapatan rendah. -NisRoss
  • Persatuan Arnab2 Semalaysia mengucapkan syukur kepada Najib Razak kerana turunkan harga kangkung. InsyaAllah mereka akan undi BN lepas neh. -AmenoWorld
  • Artwork kangkung, pagi pagi lagi dah keluar. isi minyak, bayar tol, bayar tambang LRT semua pakai kangkung. - MalaysianGags
  • Kangkung untuk pagi, kangkung untuk tengah hari, kangkung untuk hi-tea, kangkung untuk malam, kangkung untuk supper. -MediaRakyat.net
  • Kangkung ? i love salad. -HafizKenny
  • Lepas ni satu Malaysia sihat duk mkn kangkung jaaaa. -NajmiRadzi
  • Lepas ni sarapan makan salad KANGKUNG , lunch KANGKUNG masak sambal tumis , dinner KANGKUNG masak sos tiram . . Nyumn nyumm . -Safuan_96
  • Lenggang-lengang Kangkung, Kangkung di tepi telaga, Rakyat Malaysia sangat beruntung, Sayur kangkung dah turun harga. -Taufiqhelios
  • Mungkin PM Najib lupa sayur kangkung turun harga sebab banyak tumbuh tepi longkang akibat longkang tidak diselengara. -PisauKarat
  • Negara luar kagum dan iri hati atas kejayaan Malaysia turun harga kangkong - Ketua Umno Bahagian Longkang. -PisauKarat
  • TURUN gagal turunkan kerajaan BN tetapi berjaya turunkan harga kangkong. -PisauKarat
  • Lenggang lenggang kangkung, Kangkung tepi titi, Rakyat kena bohong, UMNO bagi GST. -PutraReformasi
  • Index saham dijangka melonjak disebab penurunan harga kangkung..pelabur luar serius memonopoli komodoti kangkung. -ShafikZakaria
  • MENU KANGKUNG SEMINGGU ISNIN- Kangkung goreng tepung SELASA- Kangkung masak kicap RABU- Asam pedas kangkung KHAMIS- Sup kangkung JUMAAT- Kangkung masak lemak cili api SABTU- Kangkung masak 3 rasa AHAD- Kangkung goreng belacan Kangkung je yg turun harga. -RahizahRamlan
  • Kangkung bubuh dalam tank minyak kereta boleh jalan tak? -KhairulFauzi
  • Arrggghhhhh......ingat rakyat ni kambing ke nak makan kangkung hari-hari.....arggghhhhhhhhh.... -AddyHuzairy
  • Terima kasih PM NAJIB sebab turunkan harga kangkong, saya peminat setia no.1 kangkung..boleh la makan kangkong banyak2...YEAAAAA -EeSepet
  • Jom la ramai2 puji Najib.. Kang dia tarik subsidi kangkung, naya kita semua.. Keh3.. -Airil Ibrahim
  • Nyesal makan td x amek kangkung..kalo x mesti dpt harga termurah didunia. -Mohd Rizdwan
  • Bagi piala kangkung kat dia tanda terima kasih. -AnaHafrizAizat
  • Satu dua kangkong tepi perigi, Mana nak sama si sayur sawi, Harga petrol melambung tinggi, Blend la kangkong sebagai ganti. -Shad Ab
Akhir sekali, aku gelak sampai sakit perut... terjumpa satu gambar Najib kat bawah komen yang banyak-banyak tuh.. dalam gambar tuh Najib pakai helmet dan ada caption, "Laaalalaaaa..tak dengar..tak dengar...".. adeh lawak..lawak...korang cari sendiri la gambar tuh..aku malas nak post kat sini.. 

No comments :

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin