Thursday, February 13, 2014

Kronologi Penipuan di Internet (Cyber Scam)

Kita sedia maklum tentang jenayah penipuan di internet a.k.a Cyber Scam memandangkan selalu sahaja disiarkan berita mengenainya. Kita juga selalu menerima mesej berangkai melalui Facebook, What App, email dan sebagainya yang menasihatkan agar berhati-hati dalam membuat sebarang transaksi secara online. Namun sehingga hari ini, masih  ramai yang terjerat dengan penipuan tersebut. Mereka hanya menyedari telah ditipu hanya setelah mengetahui duit telahpun lesap dan orang yang menerima bayaran tidak dapat dihubungi. 

Baru-baru ini, kawan aku merangkap housemate turut sama terjerat. Yang paling menarik, kami cuba sedaya upaya merungkai rangkaian penipuan tersebut dan akhirnya berjaya mengesan kronologi penipuan tersebut. Walaupun masih belum mengetahui siapakah sebenarnya si penipu tersebut, tetapi sekurang-kurangnya kami sudahpun mengetahui serba sedikit tentang modus operandi yang digunakan. Jadi, di sini aku ingin berkongsi kronologi tersebut agar dapat dijadikan panduan dan semoga dengan perkongsian ini dapat meningkatkan kesedaran kita seterusnya dapat mengurangkan risiko tertipu dengan cyber scam. 
 • Pada 19 Jan 2014, Mangsa A (kawan aku) membaca iklan di Mudah.my mengenai rumah sewa. Mangsa A menghubungi Si Penipu untuk booking rumah sewa yang diiklankan. Si Penipu meminta Mangsa A membayar deposit sebulan RM680 ke dalam akaun CIMB Mangsa B (penjual tablet). Si Penipu berjanji untuk menunjukkan rumah dan memberikan kunci rumah pada 5 Jan 2014. 
 • Sebelum Mangsa A bank in duit ke dalam akaun Mangsa B, Mangsa A membuat sedikit kajian mengenai pemilik akaun iaitu Mangsa B melalui internet (Google Search) dan mendapati Mangsa B merupakan seorang pensyarah di Kolej Matrikulasi di Kedah. Si Penipu juga ada memberitahu Mangsa A bahawa dia merupakan seorang pensyarah di Kedah. Jadi, Mangsa A membuat kesimpulan bahawa Mangsa B dan Si Penipu adalah orang yang sama. Maka, dengan yakinnya Mangsa A membuat bayaran deposit tersebut pada petang 19 Jan 2014. 
 • Pada 3 Feb 2014, Mangsa A menghubungi Si Penipu untuk tetapkan lokasi perjumpaan pada 5 Jan 2014 seperti yang dijanjikan sebelum ini. Si Penipu menetapkan lokasi perjumpaan adalah di PKNS Bandar Baru Bangi pukul 6 petang. 
 • Pada 4 Feb 2014, Mangsa A bertolak dari Kelantan ke Bangi bersama ibu dan abangnya. Manakala Si Penipu memberitahu bahawa dia juga baru bertolak dari Kedah. 
 • Tepat jam 6 petang, Mangsa A menuju ke PKNS dan menunggu di situ sambil cuba menghubungi Si Penipu. Namun, Si Penipu sudah mula tidak menjawab panggilan telefon dan membuat setting 'divert call' kepada nombor yang lain. 
 • Mangsa A mula resah dan membuat kajian yang lebih mendalam melalui Google Search. Dari situ Mangsa A berjaya mendapatkan nombor telefon rumah ibu kepada Mangsa B. Mangsa A terus menghubungi ibu Mangsa B dan menceritakan serba sedikit tentang rumah sewa dan juga deposit yang dibayar. Ibu Mangsa B yang berada di Negeri Sembilan memberitahu anaknya bekerja di Kedah dan tidak mempunyai rumah sewa di Bangi. Kemudian, ibu Mangsa B menghubungi anaknya dan menceritakan peristiwa tersebut. 
 • Mangsa B menelefon Mangsa A dan memberitahu memang terdapat transaksi deposit RM680 ke dalam akaunnya pada 19 Jan 2014. Namun Mangsa B menceritakan bahawa dia merupakan pensyarah dan juga menjual tablet melalui Mudah.my. Si Penipu pernah menghubungi Mangsa B untuk membeli tablet dengannya dan menyuruh Mangsa B menghantar tablet tersebut melalui pos ke atas nama dan alamat Skynet Mangsa C (pelanggan Si Penipu) di Gombak dan berjanji akan bank duit ke dalam akaun Mangsa B. 
 • Mangsa B bersetuju dan membuat pengeposan tablet tersebut setelah mendapati akaunnnya telah dikreditkan dengan sejumlah amaun dari beberapa transaksi dari orang yang berbeza-beza. Setelah dijumlahkan, Mangsa B mendapati jumlah amaun yang dikreditkan adalah RM2000 sedangkan harga tablet adalah RM1700. Jadi Mangsa B menghubungi Si Penipu untuk memulangkan baki sebanyak RM300. Si Penipu meminta Mangsa B transfer ke dalam akau BSN yang tidak dapat dikenalpasti pemiliknya adakah akaun Si Penipu atau akaun mangsa yang lain pula. 
 • Kami membuat kesimpulan bahawa orang yang mengcreditkan akaun Mangsa B merupakan mangsa-mangsa yang tertipu dengan iklan-iklan palsu yang lain yang diiklankan oleh Si Penipu. Ini kerana amaun yang dikreditkan adalah daripada orang yang berbeza dengan jumlah yang berbeza. 
Setelah berjaya merungkai kronologi di atas, keesokannya aku berbincang dengan Compliance Team di ofis aku kerana merasakan ianya ada kaitan dengan aktiviti 'Money Laundering'. Hasilnya, aku mendapati memang benar ia merupakan sebahagian daripada aktiviti money laundering yang mana penjenayah menggunakan institusi kewangan sebagai medium untuk melakukan jenayah. Tindakan yang perlu diambil dalam kes sebegini adalah seperti berikut: 
 • Tindakan yang paling pantas dan senang dilakukan adalah melakukan kajian melalui Google Search. Antara keyword yang boleh digunakan adalah nama, nombor, telefon, nombor akaun bank, nombor kad pengenalan dan apa sahaja maklumat yang ada. 
 • Mangsa A perlu membuat laporan polis tentang penipuan ini supaya pihak polis dapat membuat siasatan seterusnya dapat menyelamatkan orang awam lain daripada menjadi magsa yang seterusnya. Itupun kalau polis rajin buat kerja.. kalau tak, jadi bahan koleksi dalam fail dia jelah.. 
 • Mangsa B perlu membuat laporan polis kerana identiti dan maklumat peribadinya telah disalahgunakan. Dia juga hendaklah menutup akaun CIMB dan membuat akaun yang baru. 
 • Mangsa A dan Mangsa B juga perlu membuat laporan kepada CIMB bank dan juga BNM kerana kes ini merupakan sebahagian daripada aktiviti Money Laundering. 
Persoalannya, bagaimana pula dengan status transaksi yang dikreditkan ke dalam akaun Mangsa B, adakah ia halal atau haram untuk diiktiraf sebagai sebahagian daripada pendapatan bagi Mangsa B? Adakah Mangsa B perlu memulangkan kembali kesemua duit mangsa-mangsa yang tertipu seperti Mangsa A tadi? Maka, aku berbincang pula dengan Pegawai Syariah di ofis aku bagi menjawab persoalan tersebut. Mereka berpendapat bahawa transaksi jual-beli tersebut adalah sah dan Mangsa B tidak bersalah kerana dia juga menjadi mangsa. Namun pendapatan tersebut hanyalah shubhah dan Mangsa B sendiri berhak ke atas duit tersebut.  Maka terpulanglah kepada Mangsa B untuk memulangkan wang tersebut kepada mangsa-mangsa yang lain atau tidak. Wallahua'lam. 

No comments :

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin