Tuesday, February 18, 2014

Pelaburan Emas


Seperti yang dijanjikan sebelum ni, aku akan menyambung sessi knowledge sharing mengenai kaedah membiakkan duit melalui pelaburan emas. Bagi sesiapa yang tak tahu apa-apa mengenai pelaburan, anda digalakkan membaca entry mengenai asas pelaburan serta terminologies yang digunapakai dalam bidang pelaburan. Ini adalah bagi mengelakkan kekeliruan dan persoalan serta kemudahan untuk memahami entry kali ini. Anda boleh membaca entry asas pelaburan tersebut DI SINI.

Pelaburan Emas (Gold Investment) - Dah lama orang bercerita mengenainya, tapi masih ramai juga yang tak tahu macam mana nak mula berkecimpung dalam bidang ni. Juga ramai yang tak tahu perkara asas mengenai pelaburan emas ni. Jadi, di sini aku nak buat sedikit knowledge sharing about gold investment. Aku takdelah pakar sangat, cuma boleh la nak share sikit-sikit apa yang aku tahu..hehe

Pelaburan emas merupakan long term investment. Ia bukan seperti pelaburan saham, hari ni beli esok lusa nak jual, terus dapat untung. Ini kerana terdapat margin yang agak besar antara harga jual dan harga beli. Sebagai contoh, harga beli hari ini RM136 per gram, harga jual RM128 per gram. Margin adalah sebanyak RM8. Kita beli 1gram emas hari ini dengan harga RM136 then hold kejap dua tiga hari. Then tetiba harga naik jadi RM140. Kita rasa dah dapat untung tapi sebenarnya belum untung kerana kalau kita nak jual, kena tengok harga jual, iaitu kena tolak margin RM8, jadi kita jual dengan harga RM132 sahaja sedangkan kita beli dengan harga RM136. Jadi kita rugi RM4.

Tetapi, kalau kita betul-betul nak jual dan mendapat untung pada harga RM140 tu, kita boleh jual kepada rakan-rakan kita atau sesiapa yang berminat untuk beli dengan harga jual RM140 tersebut atau boleh negotiate sikit kepada RM139. Barulah dapat untung RM3.

Tetapi, apa yang kita perlu buat sekiranya harga emas terus menurun selepas kita membelinya? Di sini saya ada tiga nasihat yang mungkin berguna. Pertama, jangn terlalu tamak. Jangan tamak ketika membeli dengan membeli banyak-banyak sekaligus walaupun kita rasa harga pada hari kita membeli emas tu adalah harga terendah dalam beberapa tahun. Kita perlu ingat, duit yang kita ada mungkin diperlukan di saat-saat kecemasan sedangkan emas sukar untuk dicairkan. Jadi, jangan menggunakan semua duit saving yang kita ada untuk membeli emas. 

Nasihat yang kedua, kita perlu hold sahaja emas yang ada dengan syarat follow nasihat yang pertama tadi. Kita hanya perlu menunggu harga emas akan menaik semula. Mungkin selama setahun atau lebih. Percayalah, harga emas akan meningkat, cuma mengambil masa. Kalau kita lihat kepada historical graph 5-10tahun, bentuk grafnya sentiasa meningkat. Boleh rujuk graf di bawah.
Gold price movements in 5-years
Gold Price movements in 10-years. Kita boleh lihat pergerakan menurun yang sama pada tahun 2009 dengan 2013. Namun harga semakin meningkat selepas tahun 2010.
Gold price movements in 30-years.
Dan nasihat yang ketiga, simpanlah emas kerana duit yang kita pegang pada hari ini juga bersandar kepada emas. Seandainya rizab emas sudah habis, maka duit ditangan kita hanyalah kertas yang tak bernilai.. wang kertas yang kita pegang hari ini hanyalah sebagai bahan perantara bagi mempermudahkan urusan seharian. 

Di zaman rasulullah dahulu, baginda menggunakan dinar dan dirham dalam urusan perniagaan harian. Ini kerana terdapat hadis yang mengatakan, Abu Bakar Ibn Abi Maryam melaporkan bahawa beliau mendengar Rasulullah SAW telah bersabda, "Akan Tiba satu zaman di mana tiada apa yang tinggal dan boleh digunakan oleh umat manusia, maka simpanlah Emas dan Perak" (Musnad Imam Ahmad Ibn Hanbal). Namun begitu, majoriti pendapat mengatakan hadis ini adalah dhaif. Wallahu'alam.

Selesai mengenai teori dan kaedah dalam transaksi pelaburan emas. Bagaimana pula nak mempraktikkannya? InsyaAllah, saya akan menunjukkan secara details mengenai cara-cara membeli emas dalam entry akan datang. 


No comments :

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin