Sunday, January 9, 2011

Sg Gabai at Negeri Sembilan??

Date : 2nd Jan 2011
Location : Sg Gabai, Semenyih

Welcome to Gabai waterfall!

Pengembaraan bermula seawal jam 9.30am selepas siap memasak sarapan pagi.. tukang masak yang bertugas adalah Cik Yanna menyediakan maggi goreng, Sue dan Tat menyediakan cekodok, Hana tukang buat air teh dan Ama tukang tengok dan menolong apa yang patut...

Plan awal adalah menuju ke Sg Gabai sebenarnya, tapi memandangkan kitaorang tak berapa pasti lokasinya, so plan backup adalah Sg Tekala.. sebaik sahaja sampai di Sg Tekala, Tat dengan aksi lakonannya berpura2 beli goreng pisang kat tepi jalan tak jauh dari Sg Tekala.tujuan sebenarnya adalah nak tanya jalan ke Sg Gabai..ngeh3x..

Regarding to makcik yang jual goreng pisang tuh, katanya, "go straight till found the junction, then turn left.."
So kitaorang pun teruskan pengembaraan sampailah dekat simpang yang makcik tadi cakap tuh.. tapi yang peliknya langsung takde sign board yang menunjukkan lokasi Sg Gabai.. so kitaorang tak masuk junction tuh, go straight lagi.. then jumpa lagi satu junction.. still takde sign board... hmm..depan lagi kot...

Dalam perjalanan tuh..mak aih, dia punya jalan..lebih teruk daripada ular kena palu..bengkang bengkok, berbukit bukau....so tak hairanlah banyak giler kereta sport dan motor2 besar berkonvoi kat situ.. kitaorang pun apalagi.. fuyyooooo!!! jerit kuat2.. dalam kereta jela..ngeh3x~

Selepas agak jauh daripada junction tadi, dah rasa lain macam.. rasa dah telan buah langsat berkilo-kilo dah nih..sesat!!! depend on sign board from Sg Tekali tadi, Sg Gabai berada 15km jer dari situ..tapi ni dah dekat 30km dah nih.. hmm..takpe lah..jalan slow2 dulu, kalau jumpa orang kat tepi jalan, tanya dorang pulak...

Seterusnya.... ternampak lah sign board.."Welcome to Negeri Sembilan.. Anda kini berada di daerah Jelebu.." dalam hati aku nih.. terlintas.. tak tau pulak Sg Gabai kat Negeri Sembilan..rasanya dalam negeri Selangor jer.. ish, tak boleh jadi nih.. lepas tuh kitaorang berhenti dan bertanya kat sorang mat motor yang tengah tunggu kawan dia kot kat tepi jalan..dia kata, "turun bawah cikit lagi jumpa lah.."

Eh, betul ke ni??kitaorang dah mula cuak...tak pela..try pegi depan cikit lagi.... tak lama lepas tuh, jumpa pulak dengan sorang makcik..aku agak dia orang asli... kitaorang pun tanya lagi...this is the best part...

"Dah lepas lama dah dik... "

Huahaha..dah agak dah.. mat motor tadi tu pun tak tahu..tapi confident jer tunjuk jalan..ape daaa....so terpaksa la patah balik.... masa patah balik tuh, kitaorang slowkan kereta..nak ucap thanks kat makcik tuh...tetiba tengok ada lagi satu kereta kancil tengah berhenti kat situ.. hmmm..sesat jugak la tuh.. but then baru teringat..tu kereta yang kat belakang kitaorang tadi..rupa2nya diaorang tuh follow kitaorang....hmmm...sama2 sesat la jawabnya..hahaha...

Tapi ada part yang lagi best.. sampai sahaja dekat sign board sempadan N9 tadi, ada pulak 3buah kereta lagi kat situ... tengok gaya cam pelik jer... drive slow jer..haha..ni lagi satu kes sesat nih...entah2 diaorang nak pegi Sg Gabai jugak....hmm..biar jelah...

Tak lama lepas tuh...aku pandang belakang.. aik, ada 4 buah kereta follow kitaorang kat belakang....hahaha..memang tak boleh tahan gelak la.. rupa2nya semua sesat!!! ok, takpela... kita berkonvoi sama2 lah ye.... kiranya kitaorang ni macam jadi ketua la..kat depan sekali... sampai jer kat junction ke Sg Gabai tuh, dari jauh lagi kitaorang dah bagi signal..tengok belakang.. semua kereta tuh bagi signal jugak...sah, diaorang memang nak pegi Gabai jugak!! alahai.....

Tak lama lepas tuh... tepat pukul 11.30am...finally...sampai lah jugak kat Sg Gabai.... ok, lepas parking kereta, bayar RM1 sorang...angkut barang2.. makanan dah sejuk dah pun... penumpang2 kereta yang follow kitaorang tadi pun keluar lah dari kereta masing2.. semua laki... dan.... mereka itu adalah....budak UKM...my classmate!!!! alahai....tersengih jelah then blah cepat2x..haha.....

Ok, habis cerita pasal pengembaraan yang terlalu jauh...hehe... now, I'm gonna share with you all about this place... it's very nice actually.. tapi aku tak berapa suka.... sebabnya tempat mandi terlalu open..takder privacy.. kalau mandi kat bawah, orang kat atas nampak... tak best.. dan hujung minggu memang ramai orang... dan yang paling tak best adalah.. GATAL!!!! 2-3hari kot tak hilang lagi gatal tuh... gatal tuh sebab miang buluh... banyak sangat buluh kat tepi sungai tuh..

Inilah dia Gabai Waterfall....

Dari segi pemandangan pula.. memang cantik.. it's not exactly a river actually....but a waterfall... banyak jugak lah part2 menarik untuk photoshot.. aku ada lah snap sikit..tu pun guna handphone jer..maklumlah kamera aku kena buat pekasam kat abang aku..tak nak bagi lagi...huh!

Salah satu tempat yang disediakn khas untuk photo shooting..

Selepas berendam dalam lebih kurang 3jam.. time to return back home.... puas mandi manda, tapi gatal..seksa betol!! dalam perjalanan pulang.. singgah pulak dekat tasik empangan Semenyih..... perghh..memang cantik lah permandangan kat sini....sangat cantik!

Most beautiful snap...

Model tepi jalan pun tepi jalan lah...

Model tepi jalan lagi....

Ingat kamera menghala dari tasik kot.....

Ada yang terhumban dalam tasik jap lagi nih!!

Lepas mandi manda.. masa untuk menikmati ais krim pulak!

That's all about picnic at Gabai.. coming soon with another journey....

5 comments :

Auszack said...

good. aku suke gadis yang ada aktiviti yang camni. Pasni cuba g jalan2 kat FRIM Kepong lak ok. sejuk, asli dan tenang. nice~

Faaein Himura said...

cantik juga pemandangan kat sana.. =]

♥CiK YaNNa♥ said...

auszack~ aku akn g kt FRIM 2 29hb ni..insyaAllah..

faaein himura~ boleh tahan la..tp klu dah ramai org pergi, biasalah..tptnya jd sdikit kotor~

Zie said...

wwahh yanna..sonoknye dah sampai sungai gabai..huhu.. kteore lagi teruk hari tu.. nak g sungai gabai 2 kali salah masuk highway.. last2 sampai kat i-city..hahaa. Pasni klo kteore nk g buleh jadi penunjuk jale dop =p ...zie.

♥CiK YaNNa♥ said...

bereh jah...tulah..len kali nak gi mana2 sound la orang cini etek..baru tak sesat..hehe

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin