Sunday, June 14, 2009

10 Insan Yang Ku Kagumi

1. Rasulullah S.A.W.
ni lah insan yg pertama2 skali aku kagumi..bagindalah manusia agung, insan kamil, tiada yg dpt menandingi kehebatan baginda dlm segala aspek. aku amat kagum dgn sgla apa yg baginda miliki, dr sifatnya, peribadinya, ketinggian budi pekertinya dan segala2nya...

2. Abah aku.
yg mana aku sgt kagum dgn sikapnya yg begitu sabar & bertolak ansur dlm menangani kerenah adik-beradiknya yg kukira agak melampau.. bagaimana dia boleh terima wasiat yg sungguh tidak adil tanpa sbrg bantahan demi ketaatan kpd org tuanya...

3. Ma aku.
ma aku pula sgt sabar mghadapi segala dugaan yg mana nenek aku amat pilh kasih dlm menerima menantu. ma aku sering dipinggirkan. abah aku pula disebabkan terlalu taat kpd mak dia merangkap nenek aku tak pernah nk bela ma aku..


4. Su Ini.
dia ni lak mak sedara aku..aku salute r ngn dia ni. cukup tabah mghadapi dugaan hidup..dimadukan empat, nasib baek xdiceraikan..dgn anak seramai 8 org, dia sorang2 handle anak2 dia, tiap2 hri g hntr & amik ank dr sekolah..tghhri lak amik upah jhit bju utk menyara kelurga.. laki tah g mana, hjg mgu bru nmpk btg hidung..aku tgk ank ank2 dia pn kesian, cm xckup kasih syg seorg bapa..pantang nmpak laki, mesti mtk dukung..

5. Tuan AKAD.
ni lecturer aku masa belajar subjek bisnez. aku kagum ngn lecturer ni sbb dia seorg yg xsuka mkn gaji buta. bkn mksud aku lecturer lain ska mkn gaji buta, cuma lecturer ni lain dr yg lain. slama aku ngaji dr kecik smpai skrg, xprnh kujumpa lecturer @ cikgu yg dtg ke kls awl 5mnt b4 kls bermula.. Tuan AKAD nila lecturer 1st yg aku jumpa cm2.. aku suka msuk kls dia yg agak skema tp xboring 2 walaupun kls sharp 3jam!!! coz dia pndai handle kls spy xboring, dgn citer2 lawak dia n surprise dia, pengalaman hidup dia dll...

6. Hazwani.
dia ni kwn aku msa kt m3x dan juga rakan kuliah kt UKM, bdk pure math. aku kagum ngn dia ni sbb xde angin xde ribut, tup2 dh bertunang & dahpn kawin pd awl bulan6 bru ni. terfikir aku, org len yg couple bagai nk rak 2, xtau bilanya nk kawin..ntah2 break g2 je..tp dia ni yg xde pkwe, xprnh couple pn tetiba kawin, ngn ustaz lak 2..sepadan la ngn dia yg bertudung labuh.. dia ni mmg seorg yg baek ati, xprnh sakitkan ati kwn2..byk gak nasihatkan aku yg berhati kelam ni..huhu..

7. Che Ahmad.
nama dia ni xasing bg komuniti PERDANA. hmm, dia ni aku amt kagum ngn peribadinya yg simple & suka wt hal sndri.. dia ni pandai bahagi masa, pngurusan masanya shari2 begitu tersusun & konsisten..so, xhairan la dpt pegang title best student..bkn shj cmrlg dr segi akademik, mlh aktif gak dlm prgram2 lain..slama aku knl dia ni, xbyk kerenah lebih2 lg soal mkn..hentam je..hehe.. lg 1 ak nmpak dia ni agak brtanggungjwb..


8. Syikin.
ni lg 1 bestfren aku sejak dr form 4 lg, masuk m3x pn skelas, & skrg pn kuliah skali lg walaupn jrg2.. apa yg aku kagum ngn dia ni ialah dia selalu happy go lucky..susah sgt nk tgk dia murung..dhla kuat berlawak, mmg xkering gusi la aku dk ngn dia..time aku stress, dia ni org 1st yg aku cri..hehe

9. Zubaidah
ni lak sepupu aku yg paling rapat ngn aku.. apa je citer aku share ngn dia walaupun brjauhan..tp UiTM je..xdela jauh sgt..huhu. aku kagum ngn dia sbb serock2 dia, tp tetap jaga batas2 agama walaupun dia bukan berasal dr sekolah agama cm aku..huhu. aku selalu perhatikan time solat dia, mmg btul2 khusyuk..smpaikn kdg2 msa brdoa, mengalir air mata dia..ak yg tgok ni pn rasa insaf...

10. Aisyah.
Aisyah ni lak bestfren aku msa msuk UKM. aku kagum ngn dia ni sbb dia jenis yg ore kelate kato mudoh baso..mudah mtk tlg la mksudnya..lg 1 dia jenis yg suka wt hal sndri gak...mmg aku xprnh jumpa org yg baik cmni..untung aku knl dia..hehe..


8 comments :

hideo said...

wah!
kagum n salute ngan parents awak.
also your auntie.
'dilahirkan untuk menjadi seorang yang tabah'.
if only i'm like that

YaNNa'87 said...

huhu...mmg salute..
tp sory la awk xtrsenarai..coz xbpe knl lg..hehe

hideo said...

it doesn't matter.
lama2 nt kenal la.
hehe...=)

sHaH said...

penah ada 1 buku di mana rasulullah dinamakan sebagai org paling berpengaruh di dunia sampai sekarang.

yang bestnyer, org yg tulis buku tu, org putih..

YaNNa'87 said...

waa..ape tajuk bku 2 ek???

Seri said...

kagum ngan akak yang dimadukan tu..
moge ketabahn die berbaloi..

geo_life said...

wow..people in this list are very lucky

YaNNa'87 said...

seri~insyaAllah..

geo_life~cm puji dri sndri je..hehe

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin