Thursday, June 18, 2009

Nasi Kerabu

"nasik kerabu k'an dah menjadi, tip top tau. mai la nk rasa.."
jelesnye bca msg dri rumate aku nih... mna taknya, aku yg bg resepi, tp dia mkn sorg2 kt umah..huh!!

bestnye.......

Nasi kerabu ni adlah nasi yg agak popular di klgan org kelantan. mmg favourite aku gak..huhu. tp skrg bkn shj org klntn yg suka, org luar klntn pn dh ramai yg suka.. bru ptg td rumate aku tepon mtk resepi nk wt nasi kerabu..pelik lak rasa, dh biasanya aku yg mtk resepi ngn dia..

so, aku terfikir nk gak share ngn pembca blog ni resepi nasi kerabu...check it out..

Ramuan : nasi putih biasa (klu nk warna pn xpe), kelapa parut, santan, serai, ulam, bawang merah & putih, cili kering, ikan rebus, lada besar, telur, gula, garam, budu.

1. kerabu
- utk wt kerabu dia, gorengkan kelapa parut td tanpa minyak shgga garing, kemudian tumbuk hgga halus.
- tumbuk @ kisar serai hingga lumat, then tumbukkan pula bwg putih & merah.
- gaulkan serai & bwg yg ditumbuk td dgn kelapa goreng yg dh dikisar.
- gaulkan juga dgn ikan rebus yg dh dibuang tulangnya.
- tambahkan sedikit garam, gula dan budu secukup rasa.

2. tumis
- sambal tumis ni cam kuah yg pekat 2...
- kisar bwg putih & merah dgn cili kering hgga lumat.
- ketuk sedikit serai..jgn bg terlalu hancur..
- masak santan, masukkan bhn td ke dlm sntn..
- tambahkn jua garam secukup rasa.
- jgn lupa masukkan sekeping asam keping..
- kacau hingga pekat.

3. ulam
- apa2 shj ulam spt kacang pjg, kobis, bunga gantan, dll dihiris halus.. taugeh pn bleh wt ulam gak..

4. solok lada


- solok lada bkn bhn wajib, tp lebih sdp klu ad..
- kelapa yg diguna utk wt solok lada adlh lbh sdp klu guna kelapa yg xberapa tua, yg kulitnya masih hijau.
- tumbuk bwg merah & putih hingga lumat.
- gaulkan dgn kelapa parut td bersama ikan rebus yg dibuang tulang.
- tambahkan sedikit garam, gula, dan budu secukup rasa.
- masukkan sebiji telur ayam & gaulkan lg.
- lada besar dibelah, buang bijinya.
- masukkan kelapa parut yg dh dicmpurkn dgn smua bhn td ke dlm lada yg dibelah td.
- rebuskan lada tersebut bersama sedikit santan, agk2 1/4 gelas santan.
- gunakan api yg perlahan hingga lada td masak.

5. bhn2 tmbhan lain utk menambahkan selera ialah telur masin, daging bakar, bawang putih jeruk, keropok dan sambal lada.

ok, itu shj resepi utk kali ni.. blik 6t kna wt ni..huhu

8 comments :

hideo said...

wow! sedapnye.
thanx 4 da recipe.
nt balik nk try wat la.
bljr2 masak.
huhu

YaNNa'87 said...

bgus la, smtra tanam anggur, gu anggur masak, blajar2 msk la dl..huhu

ije said...

bagus ada resepi ni. ni asyik makan yg terjual kat kedai je. ehe.

YaNNa'87 said...

resepi dh ada, try la wt sndri..huhu

sHaH said...

aku terliur tapi malas nak buat..
aku save page ni je la ek..
ada masa nanti, aku try..

YaNNa'87 said...

org mls slalu rugi..hehe..save la, sbg panduan..

matgeo said...

sedap dan menyelerakan..takde sampel ke

YaNNa'87 said...

kt ats 2 sampel la 2..hehe..tp klu nk rsa yg ori lg sodap..dtg la umh...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin