tempat : kilang coklat Baryl's, seri kembangan.
masa : 9.30 - 11.00 am.
peserta : 40 orang
Kilang Coklat Baryl's merupakan industri tempatan yang mula ditubuhkan pada tahun 1992. pengasasnya merupakan penduduk peribumi dari sarawak. selain daripada coklat yang biasa dihasilkan oleh kilang coklat yang lain, kilang ini menghasilkan coklat yang berperisa cili dan juga buah-buahan tempatan seperti mangga dan durian.
Kilang ini selalu membuat promosi jualan coklat terus dari kilang. terdapat sebuah booth di hadapan kilang tersebut khas untuk promosi coklat. sesiapa yang membeli coklat di booth tersebut akan mendapat diskaun 5%. tapi, walaupun dapat diskaun 5%, harganya tetap agak mahal kukira. aku hanya membeli satu paket coklat jenis almond 400 garam yang berharga RM13.50! fuh, baik buat sendiri. tapi, rasanya memang sedap, lain dari yang lain. nak tau, rasalah sendiri.=)
ni je yg aku beli.. erm, sgt best...
Lawatan ini agak menarik kerana kami didedahkan dengan imformasi berguna mengenai coklat. coklat tidak boleh bercampur dengan air dan juga tidak boleh didedahkan kpd cahaya. untuk menghasilkan coklat, hanya memerlukan 3 bahan asas iaitu serbuk koko yang sudah diproses, tepung coklat dan gula. buah koko yang diambil bijinya dikeringkan selama 4-5 hari sebelum diproses.
Kilang ini menyediakan bilik pemeran khas untuk tujuan lawatan dari pihak luar yang berminat. orang ramai akan diberi taklimat sebelum dibawa melawat ke tempat pemprosesan coklat. tapi, ape yg tak bestnye, orang ramai tidak dibenarkan mengambil gambar semasa berada di dalam kilang tersebut.='(
No comments:
Post a Comment