Monday, May 25, 2009

Penyelidikan Operasi

Spt yg prnh ak jnjikn b4 ni, ak nk post mngenai subjek2 yg ak bljr dlm bidang aktuari. jd, skrg ak nk citer ckt la psl subjek Penyelidikan Operasi (operation research) @ aku panggil nma mnjanya OR. subjek ni mrupakn subjek wajib bkn hanya utk student actuary je, tp wajib gak utk student statistik & pure math. n stahu ak student engineering pn ad gak blaja, tp tatau la btul ke x.
buku teks OR yg berharga RM80+/-.. ak salu pggil bku ni sbg 'ank gajah' coz terlalu berat..huhu

ak mula perasan blaja OR ni best rupanya lps hbs exm bru ni. msa mula2 blaja 2 mmg boring n tatau pe2 pn.huhu.. hmm, jd ape yg mnariknya OR ni?

yg paling mnariknya, smua topik yg diplajri dlm OR ni dpt diaplikasikn dlm khidupn shrian kita. sbg cth, trdpt method2 yg dperknlkn utk mmbuat kputusn yg dpt mmberikn keuntungn yg maksimum dgn kerugian paling minimum.

aplikasi yg aku paling nmpk ialah bgaimna kita mmbuat pemilihan di antra byk pilihn utk mmilih yg terbaik iaitu dgn menyenaraikn semua pilihn dan juga kelebihn msing2 dlm sistem matrik. strusnya dgn mmgunakan kaedah smaada northwest corner method, minimum cost ataupun vogel's method, kta akn dpt kptusan yg terbaik.

kaedah vogel adlh yg paling sng dikira. hmm, kaedh ni amt sesuai utk digunakan bg sesaper yg tgh pening kepala nk pilih mna 1 calon BF @ GF yg terbaik..sape2 nk blaja kaedah ni mai brguru ngn aku..wakaka.. tp ak xnk la aply cm2, xelok..stiap org ad kelebihn n kekurngan masing2 kn...

strusnya, OR juga amt pnting kpd sesape yg nk blaja2 bka bisnez yg mna kt boleh kira brapa byk brg yg diperlukan sesuai dgn permintaan drp planggan, bila msa perlu reorder bekalan, bpe x nk order dlm setahun, dll. kita juga bleh wt penilaian smaada nk amik diskaun yg ditawarkn @ tidak. ini kerana diskaun yg ditwrkn kekadang xberbaloi dgn jumlah bekalan yg diperlukan.

dan bab last skali iaitu Queuing Theory juga agak menarik kerana ianya sering berlaku di sekeliling kita. cthnya, menunggu bas, beratur kt cafe, bahkan nk mandi pn boleh aply gak teori ni..huhu. teori ni boleh digunakan utk mengira kadar ketibaan pelanggan kt cafe, @ kadar ketibaan bas yg ditunggu, kadar seorg mandi, bpe rmai pelanggan tiba dlm sesuatu tempoh dll..

teori ni boleh membntu kita spy tidak membuang masa dgn menunggu @ beratur utk mndptkn sesuatu servis. klu rajin wt analisis, kt boleh tau secara tepat bla bas akn muncul. jd, xyah la tercongok kt bus stop lma2..2 klu rajin nk kira la..tp ak malas sbbnya apa yg berlaku scara realiti xsma dgn teori. dlm teori kita assume smua bnda berlaku secara random, bertabur secara normal @ poison & berbagai taburan lg, tp realitinya kucar-kacir..

namun begitu, spt yg ak gtau b4 ni, xsemua yg kita ramal betul2 berlaku. we can't predict future but with some analysis, at least we are ready 2 face what will happen in future..

12 comments :

aloy_paradoks said...

member gua Shy belajar actuary gak kat UiTM.... lu bdk UiTM ke?

patungcendana said...

belajar kat mana ni?...aku rock ke?...mana ada...ahaha

salam perkenalan

YaNNa'87 said...

aloy paradoks~ sy blaja kt ukm. tp ad gak cni senior aktuary nma shy. fullname dia shyzuan..

patungcendana~ blaja kt ukm.. nmpk rock la.huhu

Monkey D Luffy said...

boleh lulus aku kalau ada exam subjek ni!

heheeh

YaNNa'87 said...

insyaAllah boleh lulus dgn cemerlg lg klu rajin usaha..huhu

LotsOfLove-Pearls said...

cam susah jer..

YaNNa'87 said...

agak susah la, byk kira2..byk method, n kna ingt byk formula. nk faham pn mmg susah woo...

Anonymous said...

tgh carik maklumat pasal OR skali tersinggah plak kat blog nih.. OR kat u aku sgt ler susah!! prof aku mengajar sgt laa mengantuk.. sbnrnyer senang jer tapi cara dier ajar wat aku raser subjek nih mcm susah plak..

♥CiK YaNNa♥ said...

kt univ ak pun susah gak..bab mula2 2 memang susah gler la nk phm.. tp dkt last2 2 rsa best sbb bleh relate dgn kehidupan seharian...

hmm..lecturer aku plak sgt2 la cun..student laki mmg xleh fokus la..haha

Izzanee Ibrahim said...

Salam, nk tny sikit. tgh buat reseacrh pasal actuarial science ni,skrg kerja dekat mana tak bagitahu kan? tapi memenag dah start as actuarial officer lah ea?

Sofinaz said...

Bleh tak awak jelaskan lbih detail..mybe kita boleh dm kat ig ke? Sbb saya mmg nak tnya pndapat awak psal kos ni..i really need your help.asap

♥Fitnunnisak♥ said...

sekarang keja kt bank, bukan actuary tp risk management

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin