Thursday, April 30, 2009

Kembara Seri Perpatih 2

Tarikh : 27 jan hingga 1 feb 2009
Tempat : Seluruh Negeri Sembilan & Naning, Melaka
Anjuran : PERMANIS UKM
Peserta : 250 orang

Kembara ni merupakan satu lg program yg aku join utk menghabiskan msa cuti raya cina baru-baru ni. konvoi ni melibatkan sebanyak 5 buah bas, 40 buah motorsikal, sebuah kereta peronda polis dan beberapa buah motor polis trafik. kembara ni mmg btul2 kembara, ktorg cm jd org nomad lak, singgah satu tempat, then berpindah lg, n singgah lg. banyak tempat2 menarik yg dilawati sepanjang kembara ni.

Dlm post ni aku akn senaraikan aktiviti n tempat2 yg dilawati mengikut tarikhnya skali. klu nk citer satu2 penat la plak nk fikir ayt..huhu..

27 jan :
bertolak dr UKM jam 12 tghhari setelah mjlis perasmian kt dewan Budiman, Fakulti Pendidikan UKM. then, tiba di Kg Bemban dlm kul 1.15. kami disambut dgn paluan kompang dr pnduduk kg. peserta perempuan ditempatkn di rumah mak angkat. ak dpt mak angkat yg agak best, ranggi..huhu. wktu ptg 2 ktorg gtong royong ngn pnduduk kg kacau dodol. lama giler nk msk dodol ni, start dr tghhri, mlm bru msk.

tgh kacau dodol
28 jan :
bertolak dr kg Bemban, then tiba di kg Selemak jm 8.30am. kt cni xde pe2 aktiviti sgt, ktorg singgah jp je, dgr sejarah kg ni then bertolak pula ke Makam Dol Said di Taboh Naning, Melaka. selepas melawat makam tu, bertolak pula ke kg Simpang Empat, Alor Gajah, Melaka. mlm 2 ada forum hal ehwal adat, tp boring la plak dgr forum g2. mlm 2 ktorg tido kt balai raya lak.

di makam Dol Said

aktiviti kukur kelapa (kokok nyo)
29 jan :
jm 7.50am, ktorg bertolak lak ke Gemenchih. kt cni, ktorg skali lg gotong royong ngn pnduduk kg msk utk kenduri sempena perlantikn buapak Suku 3 Nenek, bukan nenek 3 suku ye..hehe. mmg pelik adt org kt cni. hbs je mjlis adat tu, ktorg bertolak pula ke Istana Seri Menanti yg tersohor tu. sambil2 tu sempat lak ktorg melawat makam diraja, makam raja negeri sembilan yg mangkat bru2 ni.
suasana adat perlantikn buapak

anak dara rajin..=)

Istana Seri Menanti

view dr tgkt 5 istana

dalam istana

Makam Diraja

makam almarhum raja n9 yg mangkat bru2 ni.
30 jan :
7.30am bertolak dr seri menanti n tiba di Makam Tuan Tulis. nama sebenar beliau ialah Ismail, tp diberi gelaran tuan tulis kerana beliau adlh penulis kpd gurunya. klu zaman kt skrg setiausaha la. lps 2, bertolak pula ke Kg Kuala Sialang. kt sini la tempat paling best dan jugak tpt paling malang bg ak. msa kt sini, ktorg sempat melawat kilang sos cili. mmg sdp btul sos dia. dan ak gak sempat interview pengerusi perusahaan 2 bg menyiapkn projek bisnes aku. hmm, kira sambil menyelam sambil minum air la ak. ptg 2 plak, ktorg ramai2 pakat g serbu tapak sawah utk aktiviti mengubah sawah n mengoca. slps 2 hujan lebat la plak, ktorg terpaksa berlari-lari n basah kuyup. time 2 la kameraku jatuh terhempas ats jln tar!! sedih tul.. mlm tu plak ad demonstrasi adat pinang-meminang. then, ktorg bdk2 pompuan bermlm kt umah mk angkat lg, bdk laki lak tido kt surau, cian...
depan makam tuan tulis

tgh interview utk projek business ak..

bergambar dlm kbun getah bersama adik-beradik angkat

aktiviti mengubah sawah

31 jan :
bertolak dr kg kuala Sialang dan singgah pula di Teratak Za'ba. kt cni jap je, tgkp2 gmbr then choww. jm 9pg tiba di homestay Laman Bangkinang. kt cni penuh ngn pokok buah2an. kebetulan pula buah2 sedang masak ranum. apalagi bdk2 laki panjat hbs pokok2 buah kt c2. tghhri 2plak ktorg singgah lak di Jeram Tengkek. cantik tmpt 2, terjaga n bersih. ptg 2 plak tiba di Sek. Keb Petaseh utk menyksikan upacara adt berkodin. adat ni ialah adt utk mengambil org luar N9 utk dijadikn ank agkt.

teratak Za'ba

di depan teratak Za'ba

suasana di Laman Bangkinang

di Jeram Tengkek

jeram tengkek

1 feb :
jm 9pg tiba di Balai Undang n melawat kediaman undang. lps 2 melawat pula ke Muzium Adat. dlm 2 semua jnis adat di Malaysia diabadikan dalam bntuk patung dan juga lukisan. dlm kul 2.30 ptg ktorg bertolak pulang ke UKM.

dalam Muzium Adat

di hadapan Balai Undang

tage peserta

Kesimpulannya, kembara ni mmg best. dan aku gak dpt byk ilmu pengetahuan dan pengalaman berguna especially psl adat perpatih ni. mmg unik dan lain dr yg lain. Tahniah kpd PERMANIS kerana berjaya menganjurkan projek mega cmni dgn jayanya walaupun wktu tu masih dlm wktu berkabung.

No comments :

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin